• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Enthousiast onthaal voor de Paus tijdens misdienaarsbedevaart

ROME (KerkNet) – Meer dan 53.000 misdienaars, onder wie 300 Vlaamse jongeren, hebben de Paus enthousiast onthaald tijdens de tweedaagse internationale ontmoeting voor misdienaars in Rome. Een kwartier voor de start werd het Sint-Pietersplein afgesloten omdat er geen plaats meer was. Paus Benedictus XVI Paus Benedictus XVI - Audiëntie
H. Tarcisius - patroonheilige van de misdienaars
Tijdens misdienaarsbijeenkomst op het Sint Pietersplein
(4 augustus 2010)
om regelmatig naar de mis te gaan en om trouw te blijven aan de Kerk. De ministrantenbedevaart vindt in principe om de vijf jaar plaats. Jongeren denken tijdens de samenkomst na over hun plaats in en bijdrage tot de katholieke Kerk.

Benedictus XVI was ooit zelf misdienaar

Benedictus XVI, die voor de ontmoeting speciaal per helikopter vanuit zijn zomerverblijf in Castelgandolfo naar Rome vloog, vertelde vanmorgen aan de jongeren dat deze bijeenkomst hem herinnert aan de tijd dat hij in Beieren zelf ministrant was. Hij bemoedigde hen om trouw te blijven aan de Kerk en hij bestempelde de eucharistie als het grootste geschenk van Christus. Hij vroeg hen zichzelf, naar het voorbeeld van Christus, ook in het dagelijkse leven te durven wegschenken. Er was gejuich toen de Paus de sjaal, het symbool van de ministrantenbedevaart, als teken van solidariteit om zijn hals sloeg.

‘Misbruik is geen thema’

Vicevoorzitter Peter Hahnen van de internationale vereniging van misdienaars, verzekerde maandagavond aan journalisten dat het misbruik van kinderen door geestelijken nauwelijks een thema is tijdens deze ontmoeting. “Dit resulteerde al evenmin in afmeldingen.” Vooral de Duitse bisschoppen maakten de voorbije dagen duidelijk dat zij hopen dat vele van deze jongeren later voor het priesterschap kiezen.

300 Vlaamse jongeren

De Vlaamse jongeren, die op 28 juli vanuit België naar Rome reisden en die vooraf een programma afwerkten met bezoeken aan Turijn en Assisi, kwamen al zondagavond aan in Rome. Zij woonden er maandag in de Sint-Pietersbasiliek een eucharistieviering bij met mgr. Patrick Hoogmartens. De duizenden misdienaars uit meer dan 17 landen in kleurrijke T-shirts, met talrijke vlaggen, hoeden en sjaaltjes met het logo van de bedevaart, kwamen dinsdag in de namiddag samen voor een festival van de misdienaars. Daarin stond de heilige Tarcisius centraal, de patroon van de misdienaars waarvan een vijf meter hoog standbeeld van de Zwitserse kunstenaar Bernhard Lang onthuld werd. ‘s Avonds was er een indrukwekkend avondgebed.

Naast ontmoetingen, vieringen, muziek en animatie wordt de jongeren in Rome ook een cultureel en spiritueel randprogramma aangeboden, waarbij de Vlaamse jongeren de catacomben bezochten en een tocht maakten langs 7 Romeinse kerken. Sommige konden de opgravingen onder de Sint-Pietersbasiliek bewonderen. Andere misdienaars trokken op verkenning in de Vaticaanse musea of leerden het antieke Rome kennen. De Vlaamse deelnemers keren via Rocca di Papa terug naar Vlaanderen en worden vrijdagavond terug thuis verwacht.

Zie video

Publicatiedatum: 4 augustus 2010
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test