• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus wil meer achting voor de Eucharistie

KN/KNA - Paus Benedictus XVI heeft gevraagd om een hogere achting voor de Eucharistie. Het Sacrament is voor de Kerk van centraal belang, zei de Paus dinsdagavond in de Romeinse basiliek van Lateranen.

De diepere betekenis en het belang ervan voor het dagelijks leven worden tegenwoordig echter helaas vaak niet meer voldoende begrepen. Daarom is er een grotere inzet nodig om de kennis over de Eucharistie als mysterie van het Lichaam en Bloed van Christus te verdiepen, zei de kerkleider.

Daarnaast moet het eucharistisch geloof verkondigd worden in het leven van alledag door edelmoedige liefde. Benedictus XVI was naar zijn bisschopskerk gekomen om de Paus Benedictus XVI - Toespraak
Als ze hun ogen openen, herkennen ze Hem en verkondigen Hem. De zondagse Eucharistie is de getuigenis van liefde
Bij de opening van de kerkelijke bijeenkomst van het diocees Rome in de Sint Jan van Lateranen
(15 juni 2010)
over het thema Eucharistie.

De Paus benadrukte dat de viering van de Eucharistie altijd hand in hand moet gaan met sociaal engagement. In de huidige economische en maatschappelijke crisis moeten de gelovigen zich solidair tonen met de armen.

Onbegrepen

De Eucharistie als een representatie van het offer van Christus voor de Heer wordt tegenwoordig vaak niet meer begrepen, aldus de Paus. De term "offer" is impopulair en lijkt uit een ander tijdperk te stammen. Bovendien is deze uitdrukking van een tegenwoordig als vreemd beschouwde levensinstelling. Benedictus XVI verklaarde dat het offer van Christus niets te maken heeft met dier- of oogstoffers uit de antieke tijd. Christus heeft zich integendeel met zijn gehele persoon opgeofferd. Wanneer het in deze zin wordt opgevat, blijft de term ook vandaag nog fundamenteel voor het begrip van de Eucharistie. Deze brengt de liefde tot uitdrukking van God voor de mensen, die zich in Christus openbaart.

Goddelijke dimensie

Tegelijkertijd waarschuwde de Paus voor een zuiver op het hier en nu georiënteerde liturgie. In de viering van de Mis moet de dimensie van het goddelijke altijd duidelijk naar voren komen. Benedictus XVI riep daarnaast ook op tot een grotere trouw aan de liturgische regels van de Kerk. Dit zijn niet alleen "uiterlijkheden", maar een concrete uitdrukking van de werkelijkheid van de “openbaring van het Lichaam en Bloed van Christus”

Publicatiedatum: 15 juni 2010
Laatst bewerkt: 18 juni 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test