• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan: raakvlak met boeddhisten

KN/CNA/EWTN - In de tijd dat boeddhisten het feest van Vesakh vieren, heeft het Vaticaan maandag een bericht gestuurd aan de leden van die religie, waarin het wijst op de raakvlakken tussen de twee godsdiensten over bepaalde kwesties. De brief van het hoofd van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog onderstreepte de gedeelde opvattingen over de waarde van het leven en de noodzaak om ecologische verantwoordelijkheid te bevorderen.

Het Feest van Vesakh herdenkt de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van Boeddha en wordt in verschillende landen op verschillende dagen gevierd.
De voorzitter van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog, kardinaal Jean-Louis Touran onderstreepte de gemeenschappelijke waarden van beide religies, in het bijzonder "respect voor de natuur van alle zaken, contemplatie, nederigheid, eenvoud, mededogen en vrijgevigheid", evenals de bijdrage van deze waarden aan "een leven van geweldloosheid, evenwicht en tevredenheid met sufficiënte".

In verwijzing naar de nauwe band die de katholieke Kerk ziet tussen de bescherming van het milieu en integrale menselijke ontwikkeling, benadrukte de Vaticaanse prelaat haar inzet om natuurlijke hulpbronnen te beschermen en de zelfvernietiging van de mensheid te voorkomen. Hij merkte op dat "onze verantwoordelijkheid om natuurlijke bronnen te beschermen in feite afstamt van ons respect voor elkaar; het vloeit voort uit de wet die is gegrift in de harten van alle mannen en vrouwen."Om deze reden zal waar de menselijke ecologie wordt gerespecteerd in de samenleving, ook de milieuecologie daarvan profiteren."

Kardinaal Touran beschouwde de noodzaak om "een gevoel van ecologische verantwoordelijkheid” te blijven stimuleren als “cruciaal”. Daarnaast bevestigde hij de "overtuigingen over de onschendbaarheid van het menselijk leven in elke fase en in elke conditie, de waardigheid van de persoon en de unieke missie van het gezin, waar", zo merkte hij op, "men leert de naaste te beminnen en de natuur te respecteren".

Publicatiedatum: 17 mei 2010
Laatst bewerkt: 18 mei 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test