
De Raad van de speciale bisschoppensynode over het Midden-Oosten is op 23 en 24 april in Rome bijeen gekomen ter voorbereiding van deze Synode.
Naast diverse orthodoxe en met Rome geünieerde patriarchen waren onder andere aanwezig: kardinaal Ivan Dias, prefect van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren, kardinaal Walter Kasper van de Pauselijke Raad ter bevordering van de Eenheid van de Christenen, kardinaal Jean-Louis Tauran van de Pauselijke Raad voor Interreligieuze Dialoog en aartsbisschop Fouad Twal, de Latijnse patriarch van Jeruzalem. Na de begroeting en introductie door de Algemeen Secretaris van Bisschoppensynode (Curie), aartsbisschop Nikola Eterovic, spraken de individuele deelnemers over de kerkelijke situatie in de socio-politieke context van de verschillende regio’s in het Midden-Oosten. Daarmee concentreerden ze zich in het bijzonder op het samenstellen van een ontwerp werkdocument voor de synode.
De synode zal plaatsvinden van 10 tot 24 oktober onder de titel ‘De Katholieke Kerk in het Midden-Oosten: Gemeenschap en Getuigenis’. Het doel van de bisschoppensynode is tweeledig: het bevestigen en versterken van de Christenen in hun identiteit door het Woord van God en de Sacramenten, en het opwekken van de gemeenschap tussen de Kerken, zodat zij een volwaardig getuigenis kunnen geven in contact met andere Kerken en kerkelijke gemeenschappen. Daardoor brengt het de noodzaak tot uiting van een overtuigende oecumene, “dat zij allen een zijn, zodat de wereld mag geloven”.
Daarnaast zal de synode een “waardevolle gelegenheid zijn om de sociale en religieuze situatie te onderzoeken en de Christenen een heldere visie te geven op een actief getuigenis van Christus in een door moslims gedomineerde samenleving". Algemeen werd de situatie in het Midden-Oosten beschreven als “verre van gemakkelijk” vanwege conflicten en instabiliteit. Gevolg is de uittocht van de bevolking, met name van Christenen.
Ook hield de Raad zich bezig met reacties op het eerste document over de Synode, de Lineamenta. Besloten werd de verschillende voorstellen van de Oosters katholieke Kerken, de bisschoppenconferenties, de Romeinse Curie en verschillende religieuze instituten te integreren. Eenmaal samengesteld in definitieve vorm, zal de tekst voor de synodevaders dienen als studie object en agenda voor de discussies. Van 4 tot 6 juni zal Paus Benedictus een bezoek brengen aan Cyprus en het werkdocument tijdens een Eucharistieviering uitdelen aan de priesters van Kerken in het Midden-Oosten. (Bron: Radio Vaticana)
Zie dossier Bijzondere Bisschoppensynode voor het Midden-Oosten
Publicatiedatum: 6 mei 2010
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013