• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Oost en West vieren Pasen op dezelfde datum dit jaar

BRUSSEL (Kerknet/Katholisch.de/KNA) - Het wordt dit jaar geen Pasen zoals de andere jaren. Ondanks de verschillende tijdrekening zullen de christelijke Kerken in Oost en West Pasen dit jaar op dezelfde datum vieren. Ook voor de oecumene biedt dat een bijzondere kans.

De christelijke Kerken hebben voor de berekening van de juiste datum van hun feesten eeuwenlang de Juliaanse kalender gebruikt. Maar daar kwam verandering in tijdens de zestiende eeuw, toen paus Gregorius XIII in 1582 de naar hem genoemde gregoriaanse kalender invoerde. Sindsdien vieren de orthodoxe en oosterse Kerken enerzijds en de katholieke en later protestantse Kerken anderzijds Pasen op een andere datum. Zie Paus Gregorius XIII - Bul
Inter Gravissimas
Over kalenderhervorming
(24 februari 1582)
over o.a. de vaststelling van de Paasdatum.

In principe ... Want ondanks de verschillende tijdberekening valt Pasen in Oost en West sporadisch toch nog op dezelfde datum. Tussen 1500 en het jaar 3000 valt Pasen in totaal 271 keer in zowel Oost als West op dezelfde datum. In de vorige eeuw was dat 26 keer het geval en deze eeuw zelfs 31 keer. Voor vele christenen is dat samenvallen van Pasen bij de oosterse en westerse christelijke Kerken meer dan symbolisch.

In de andere jaren, waarop Pasen niet samenvalt, maakt dat verschil in datum de christelijke verdeeldheid eens te meer op pijnlijke wijze duidelijk. Dat beseffen zowel de orthodoxe als de katholieke en protestantse Kerken maar al te goed. Zo ging men al in de jaren 1920 samen rond de tafel zitten om na te gaan of men toch geen overeenstemming kon bereiken om Pasen voortaan samen op dezelfde datum te vieren.

Zie ook , waarin het Tweede Vaticaans Concilie zich in het bijzonder uitspreekt om te komen tot één Paasdatum voor Oost en West.

Hoop dat er echt een overeenstemming zou bereikt worden, was er in 1997, toen de kerkleiders in het Syrische Aleppo voor overleg samenkwamen. Maar ook dat voorstel stuitte opnieuw op de weerstand van de orthodoxe Kerken, terwijl het voor de westerse Kerken dan weer volstrekt ondenkbaar was dat men opnieuw naar de Juliaanse kalender zou overstappen. En zo blijft ieder aan zijn vaste tradities vasthouden. Behalve wanneer men dan dor een speling van het lot Pasen dan toch eens op dezelfde datum kan vieren.

Zie verder het dossier

Publicatiedatum: 2 april 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test