• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus roept jongeren op tot verkondiging van het evangelie van de arbeid

ROME (Kerknet/Kipa-Apic) - "Vandaag is het meer dan ooit dringend noodzakelijk om 'het Evangelie van de arbeid' te verkondigen. Dat zegt paus Benedictus XVI in een brief aan de jongeren die in Rocca di Papa (nabij Castel Gandolfo) voor het 'Negende Internationale Jongerenforum' samen zijn. De boodschap van de paus werd vandaag door de pauselijke secretaris van de Raad voor de Leken, Mgr. Josef Clemens, voorgelezen. Centraal thema van de bijeenkomst, die op 28 maart van start ging, is 'Getuigen van Christus in de arbeidswereld'.
De paus schrijft in zijn boodschap dat het vandaag meer dan ooit noodzakelijk is 'het Evangelie van de arbeid' te verkondigen, als christenen in de arbeidswereld te leven en daar als apostelen getuigenis af te leggen. Het komt er in de wereld van het werk niet enkel op aan meer concurrentieel en productief te worden. Men moet er ook getuigen van de liefdadigheid. De paus onderstreept dat de vooruitgang in de arbeidswereld nieuwe verwachtingen gewekt heeft bij de jongeren, maar eveneens leidde tot verontrustende vormen van marginalisering of uitbuiting of situaties van persoonlijke malaise. Hij heeft tevens oog voor de moeilijkheden om werk te vinden "dat overeenstemt met de persoonlijke vaardigheden en studie". Tegelijkertijd verwijst hij naar de mondialisering, "die talrijke jongeren verplicht te emigreren en ver van hun geboorteland en hun eigen familie te leven".
Paus Benedictus XVI verwijst naar de Encycliek 'H. Paus Johannes Paulus II - Homilie
Op het Hoogfeest Maria Boodschap, Nazareth
(25 maart 2000)
' rond het werk. Daarin werden toen al ernstige kanttekening gemaakt bij het economisch liberalisme, dat door de druk van de markt, de concurrentie en het concurrentievermogen geconditioneerd wordt: "Die documenten onderstrepen met klem de menselijke dimensie van de arbeid te valoriseren en de waardigheid van de persoon te verdedigen". Aan het internationaal jongerenforum nabij Rome nemen nog tot zondag zo'n 300 jongeren van 20 tot 35 jaar deel.

Publicatiedatum: 30 maart 2007
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test