• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus pleit voor versterking dialoog met de Lutheranen

BRUSSEL (KerkNet/CNA/Kathpress) – Paus Benedictus XVI ontving woensdag een Amerikaanse delegatie onder leiding van Mark Hanson, de voorzitter van de Lutherse Wereld Federatie. Benedictus XVI sprak bij deze gelegenheid de hoop uit dat de luthers-katholieke dialoog, zowel in de Verenigde Staten als internationaal, wordt voortgezet, voortbouwend op de reeds bereikte akkoorden tussen lutheranen en katholieken.

Paus Benedictus XVI: “Vanaf het begin van mijn pontificaat heb ik mij ingezet voor een versterking van de relaties tussen katholieken en lutheranen, in het bijzonder op het vlak van de praktische samenwerking. Het Tweede Vaticaans Concilie leidde tot de herontdekking van de broederlijkheid. Sinds dat Concilie is er in de oecumene meer bereikt dan wat wij ons ooit konden voorstellen.”

Benedictus XVI vertelde de delegatie dat het niet enkel belangrijk is met elkaar in gesprek te blijven, maar evenzeer om daarvan vruchten te oogsten. De Paus verwees naar het historische Pauselijke Raad ter bevordering vd Eenheid vd Christenen
Gemeenschappelijke Verklaring over de Rechtvaardigingsleer door de Rooms Katholieke Kerk en Lutherse Wereld Federatie
(31 oktober 1999)
van Luther, dat op 31 oktober 1999 in het Duitse Augsburg ondertekend werd. Dat akkoord maakte een einde aan het eeuwenoude meningsverschil tussen katholieken en lutheranen over predestinatie. Volgens Johannes Calvijn en Maarten Luther hield de predestinatie in dat God vooraf bepaalt wie zalig wordt en wie niet.

Publicatiedatum: 10 februari 2010
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test