• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus staat stil bij herdenkingsdag holocaust

Paus Benedictus besloot zijn Paus Benedictus XVI - Audiëntie
H. Franciscus van Assisi
(27 januari 2010)
van afgelopen woensdag door erop te wijzen dat het die dag Holocaust Remembrance Day was. Hij bad dat God het hart en verstand van de mensen zou verlichten, zodat " dergelijke drama's nooit meer zullen plaatsvinden".
Op 27 januari 1945 openden Russische soldaten de poorten van het concentratiekamp Auschwitz en bevrijdden de weinige overlevenden. Het kamp zelf was niet lang daarvoor geëvacueerd door de Duitsers, die de gevangenen naar een ander kamp lieten marcheren, dat nog niet door de Sovjets was ingenomen.

"Die gebeurtenis, en het getuigenis van degenen die overleefden, openbaarden aan de wereld de verschrikkingen die plaatsvonden door misdaden van ongekende wreedheid in de vernietigingskampen die werden opgericht door nazi-Duitsland", verklaarde de paus. "Vandaag vieren we Holocaust Remembrance Day ter nagedachtenis van alle slachtoffers van deze misdaden, en in het bijzonder de geplande vernietiging van de joden. We gedenken ook degenen die, met gevaar voor eigen leven, de vervolgden beschermden en trachtten zich te verzetten tegen de moorddadige waanzin", zei paus Benedictus.

"Met diepe ontroering gaan onze gedachten uit naar de talloze slachtoffers van deze blinde religieuze en raciale haat: zij die deportatie, gevangenschap en dood moesten ondergaan in deze afschuwelijke en onmenselijke plaatsen." De paus gebruikte het Hebreeuwse woord Shoah, wat 'ramp' of 'catastrofe' betekent, om te verwijzen naar de ervaringen van het joodse volk in Europa in de jaren dertig en veertig van de twintigste eeuw. Hij sloot zijn toespraak af door te bidden dat "de herinnering aan deze gebeurtenissen, en in het bijzonder het drama van de Shoah waardoor het joodse volk is getroffen, steeds meer respect mag oproepen voor de waardigheid van elke persoon, zodat de gehele mensheid zich één grote familie kan voelen. Moge de almachtige God onze harten en geesten verlichten, zodat dergelijke drama's nooit meer zullen plaatsvinden."
Bron: katholieknieuwsblad.nl
Zie ook:

Publicatiedatum: 27 januari 2010
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test