• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Lineamente" voor Midden-Oosten Synode kritisch over moslimfundamentalisme

BRUSSEL (KerkNet/Kathpress/Kipa-Apic) – In het Vaticaan zijn vandaag de dertig pagina’s tellende ‘lineamente’ (suggesties voor onderwerpen) voor de speciale bisschoppensynode over het Midden-Oosten voorgesteld. Op basis van de reacties wordt later een ‘Bisschoppensynodes
De Katholieke Kerk in het Midden-Oosten: gemeenschap en getuigenis - ‘De menigte die het geloof had aangenomen was één van hart en één van ziel’ (Hand. 4, 32)
Instrumentum Laboris voor de Bijzondere Bisschoppensynode voor het Midden-Oosten
(6 juni 2010)
’ opgesteld, de eigenlijke leidraad voor de bijeenkomst.

De ‘lineamente’ klagen onder meer het gebrek aan godsdienstvrijheid aan, maar ook het toenemende moslimfundamentalisme en de aanhoudende exodus van christenen uit het Midden-Oosten. De belangrijkste oorzaak daarvan vormen de aanhoudende conflicten in de regio. Tegelijk bevestigt het document de noodzaak van een sterkere samenwerking met de andere christelijke Kerken in de regio. Er wordt ook gepleit om nauwer samen te werken met gematigde moslims in de strijd tegen het groeiende extremisme. De lineamente onderstrepen het belang van goede relaties met moslims en Joden en zij klagen de onverschilligheid van de rest van de christelijke wereld aan voor het verdwijnen van het christendom in de regio waar het ontstaan is. De lineamente bevatten ook enkele passages die bijzonder kritisch zijn voor de Israëlische bezetting van Palestijnse gebieden. De Oosterse patriarchen kregen ruime inspraak bij de samenstelling van het document.

De buitengewone, regionale synode voor het Midden-Oosten, van 10 tot 24 oktober, heeft als thema: ‘De katholieke Kerk in het Nabije Oosten: gemeenschap en getuigenis'. In juni reist de paus naar Cyprus. Daar stelt hij het ‘Bisschoppensynodes
De Katholieke Kerk in het Midden-Oosten: gemeenschap en getuigenis - ‘De menigte die het geloof had aangenomen was één van hart en één van ziel’ (Hand. 4, 32)
Instrumentum Laboris voor de Bijzondere Bisschoppensynode voor het Midden-Oosten
(6 juni 2010)
’ voor, de handleiding voor het verloop van de gesprekken tijdens de synode.

Zie ook: Engelstalige versie van Lineamente op Vaticaansite

Publicatiedatum: 19 januari 2010
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test