• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Latijnse Patriarch van Jeruzalem aanwezig bij bezoek van Paus aan Synagoge van Rome

Hilversum (Van onze redactie) 14 januari 2010 - De Latijnse patriarch van Jeruzalem, mgr. Fouad Twal, zal op 17 januari Paus Benedictus XVI vergezellen bij diens bezoek aan de Grote Synagoge van Rome. De rooms-katholieke kerkleider in het Heilig Land wil zo bijdragen aan de religieuze dialoog tussen katholieken en joden.

Publieke opinie in Israël
“Ik zal met de Paus naar de synagoge gaan”, zei Twal tegenover het persbureau SIR. “Ik hoop dat het bezoek bijdraagt aan onze interreligieuze relaties. Daarmee maken we met ons hart een gebaar om blijk te geven van ons respect voor de Israëlische gemeenschap. We hopen dat het een positief effect zal hebben op de publieke opinie in Israël en op Jeruzalem.”

Andere bisschoppen
Ook andere rooms-katholieke bisschoppen zullen Benedictus vergezellen. Onder hen de apostolische nuntius in Israël, de apostolische gedelegeerde in de Palestijnse Gebieden en de hulpbisschop van het Latijnse Patriarchaat van Jeruzalem. Bij de ontmoeting zal ook een delegatie van het Opperrabbinaat van Israël aanwezig zijn.

Feestdag
In de Katholieke Kerk is 17 januari de Internationale Dag van het Jodendom. Die dag is ingesteld om de speciale band van de Kerk met het joodse geloof te benadrukken. Deze dag valt dit jaar samen met de joods-Romeinse feestdag Mo'ed di Piombo, waarop een miraculeuze gebeurtenis in 1793 wordt herdacht. Antisemieten staken in dat jaar het getto van Rome in brand. Door een plotseling opstekende storm werd het vuur geblust.

Derde keer
De Paus bezoekt de historische synagoge aan de Tiber op uitnodiging van opperrabbijn Ricardo Di Segni, leider van de joodse gemeenschap in de Eeuwige Stad. Het zal de derde keer worden dat Benedictus XVI als Paus een synagoge bezoekt. De eerste keer vond plaats in Paus Benedictus XVI - Toespraak
Tijdens bezoek aan de Synagoge van Keulen
(19 augustus 2005)
in augustus 2005 tijdens de Wereldjongerendagen. De tweede keer was in Paus Benedictus XVI - Toespraak
Privé bezoek aan de Park East Synagogue
(18 april 2008)
in april 2008.

Getto
De Grote Synagoge werd in het eerste decennium van de 20ste eeuw gebouwd ter nagedachtenis aan het getto van Rome. Deze wijk was in 1555 ingericht op last van Paus Paulus IV. Alle joden van Rome werden gedwongen om daar te wonen. Deze situatie bleef bestaan tot 1870, toen de Pauselijke Staat werd veroverd door de Italiaanse nationalisten.

Bron: katholieknederland.nl

Publicatiedatum: 14 januari 2010
Laatst bewerkt: 31 augustus 2013


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test