• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Heldhaftige deugdzaamheid van Paus Pius XII en Paus Johannes Paulus II erkend

ROME (KerkNet) – Paus Benedictus erkent in een decreet de heldhaftige deugdzaamheid van zijn voorganger Johannes Paulus II. De Poolse Paus wordt daarmee wellicht nog vóór eind 2010 zalig verklaard. Karol Woityla werd in 1920 geboren in Wadowice (Polen) en overleed op 2 april 2005 in Vaticaanstad. Tijdens de Tweede Wereldoorlog onderbrak hij zijn studie en werkte in een chemische fabriek. De professor theologie werd in 1958 hulpbisschop en in 1964 aartsbisschop van Krakau. In 1978 werd hij verkozen tot Paus. Het proces voor zijn zalig- en heiligverklaring werd al op 28 juni 2005, nauwelijks drie maanden na zijn dood, opgestart. Dat was mogelijk omdat Paus Benedictus XVI een uitzondering toestand op de regel dat zo’n proces pas vijf jaar na de dood start. Hij wordt nu "Eerbiedwaardige Dienaar Gods" genoemd en de zaligverklaring is nu nog afhankelijk van het vaststellen dat een wonder op zijn voorspraak heeft plaatsgevonden.

Paus Pius XII
Het decreet van de Congregatie voor de Zalig- en Heiligverklaringen erkent ook de heldhaftige deugd van de dienaar Gods en ‘oorlogspaus’ Pius XII (Eugenio Pacelli), geboren in Rome in 1876 en Paus van 1939 tot 1958. Het proces voor zijn zaligverklaring werd al in 1965 geopend. Ook in zijn 'zaak' is nu het wachten op het vaststellen dat een wonder op zijn voorspraak heeft plaatsgevonden.

Popieluszko
Eveneens op weg naar zijn zaligverklaring is de Poolse priester en martelaar Jerzy Popieluszko (1947-1984), nadat het martelaarschap vandaag is vastgesteld. De priester en Solidarnosc-voorvechter werd in 1984 hoogstwaarschijnlijk in opdracht van de Poolse geheime inlichtingendienst omgebracht, nadat drie politieofficieren hem kort daarvoor hadden ontvoerd. In 1997 werd het proces voor zijn zaligverklaring opgestart.

Eerste Australische heilige
Zuster Mary MacKillop, pionier van het Australische katholieke onderwijs, wordt in de herfst van 2010 in de Sint-Pietersbasiliek in Rome heilig verklaard, nadat vandaag een wonder is toegeschreven die op voorspraak van haar heeft plaatsgevonden. Zij wordt de eerste Australische heilige. MacKillop was een dochter van Schotse migranten. Zij was de stichtster van de congregatie van de zusters van Sint-Jozef van het Heilig Hart, de eerste Australische zustercongregatie. MacKillop lag geregeld in conflict met haar bisschoppen, maar dat belette haar niet zich onvermoeibaar in blijven te zetten voor arme en achtergelaten kinderen. Zij werd vooral beroemd door haar inzet voor de pastoraal en het onderwijs van aboriginals.

Publicatiedatum: 19 december 2009
Laatst bewerkt: 26 maart 2015


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test