• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Franse minister prijst nieuwe Encycliek

De Franse Minister van Arbeid, Xavier Darcos, is vol lof over de jongste Encycliek van Paus Benedictus XVI. ‘Paus Benedictus XVI - Encycliek
Caritas in Veritate
Liefde in Waarheid - Over de integrale ontwikkeling van de mens in liefde en waarheid
(29 juni 2009)
’ “komt op het juiste moment, als een lichtstraal door de donkere wolken”, aldus Darcos. De lof van de minister is opvallend omdat hij vier maanden geleden nog de opmerkingen van de Paus over condoomgebruik nog “misdadig” noemde.

In een bijdrage in L’Osservatore Romano schrijft Darcos dat de Encycliek de katholieke Sociale leer doet oplichten als een helder antwoord op “de cynische wetten van ongereguleerd economisch winstbejag”. Het pauselijk schrijven “verkondigt dat er andere manieren mogelijk en noodzakelijk zijn. Met de christelijke boodschap als zijn bron, wijst het op hoop en op innovatieve oplossingen.”

De Paus prijst edelmoedigheid als de “voortreffelijke weg van de sociale leer van de Kerk” en hij wordt daarbij geleid door de beroemde Encycliek ‘Paus Leo XIII - Encycliek
Rerum Novarum
Over kapitaal en arbeid
(15 mei 1891)
’ van Paus Leo XIII en ‘H. Paus Paulus VI - Encycliek
Populorum Progressio
Over de ontwikkeling van de volken
(26 maart 1967)
’ van Paulus VI.

“De Paus gaat terug naar de fundamenten van het christendom: liefde, delen en gerechtigheid teneinde de remedie te ontdekken tegen de egoïstische instelling van vandaag. Hij merkt ook op dat het evangelie een weg opent voor een samenleving die gebaseerd is op gelijkwaardigheid en vrijheid”, aldus minister Darcos.

Terwijl hij de analyse van de Paus precies en onderbouwd noemt, benadrukt Darcos dat in antwoord op de huidige ernstige economische crisis de Kerk, met de stem van de Heilige Vader, “een andere keuze voorstelt: een ‘volledige ontwikkeling’ die een gedeelde menselijke emancipatie mogelijk maakt.” Omdat groei goed is, is globalisering in zich niet slecht, maar moet zij “onderworpen zijn aan een ethiek”.

De Paus vraagt de wereld “de weg van geven, onbaatzuchtigheid en delen te onderzoeken”. “Hij veroordeelt de leegte van blind relativisme dat de mens beroofd van zijn gevoel van gezamenlijkheid.”

Darcos stipt verder aan dat de Paus oproept tot een “nieuw verbond tussen geloof en rede, tussen goddelijk licht en menselijke intelligentie”. “De crisis moet ons dwingen ons handelen te heroverwegen omdat de ongelijkheid blijft toenemen terwijl ook de rijkdom groeit.”

Mensen moeten begrijpen dat zij deel uitmaken van een grote mensenfamilie. “Dat vraagt dat wij terugkeren tot waarden. Van geven, van de afwijzing van de markt als middel om te domineren, dat het hedonistisch consumeren ophoudt, dat wordt herverdeeld en samen wordt gewerkt.”

De Franse minister noemt het “zeldzaam” voor een Paus om zo’n grote realiteitszin te hebben bij het analyseren van sociale misstanden en het geven van de beste oplossingen. “Moge zijn boodschap worden begrepen!” (KN/CNA)

Publicatiedatum: 5 augustus 2009
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test