• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Afrika: geloven in de bekwaamheid van de jeugd tot seksueel verantwoord gedrag om aids te overwinnen

“Om de uitbreiding van aids op een duurzame manier te voorkomen, dient men te geloven in de bekwaamheid van de jeugd om een ontplooide en verantwoorde seksualiteit te beleven binnen de parameters van trouw en onthouding”, aldus de mededeling van Danièle Sauvage, voorzitster van de Afrikaanse Federatie van Familiale Actie (FAAF – met zetel op Ile Mauritius).

De mededeling betreurt daarentegen dat “de ongerechtvaardigde, ongecontroleerde uitdeling, zonder onderscheid, van voorbehoedmiddelen onder jongeren een ongeordend seksueel leven in de hand werkt en hen op dat vlak onverantwoordelijk maakt".

De oproep luidt: “Help ons onze waarden te behouden. En wat ons, Afrikanen, betreft, laten wij niet de verkeerde strijd voeren”. “Heeft men goed begrepen wat de Heilige Vader wilde zeggen?”

“De gedragsverandering waar de jeugd toe opgeroepen wordt is een proces dat dient aanbevolen te worden zowel voor volwassenen als voor de jeugd zelf.”

De 30 organisaties die lid zijn van FAAF en afkomstig zijn uit 20 Afrikaanse landen (Burundi, Burkina Faso, Kameroun, Togo, Ivoorkust, Tanzanië, Oeganda, Rwanda, D.R.Congo, Nigeria, Madagascar, Ile Mauritius, Malawi, Zuid-Afrika, Senegal, Soedan, Zimbabwe, Tsjaad, Kenia) hebben na de polemiek over voorbehoedsmiddelen inderdaad stelling genomen.

De Paus Benedictus XVI - Interview / Column
Fragment van een interview met meegereisde journalisten in het vliegtuig van Rome naar Kameroen
Aan het begin van de pastorale reis naar Kameroen en Angola
(17 maart 2009)
wordt zo samengevat: “Aids is werkelijk een plaag. Het nodigt ons meer dan ooit uit seksualiteit te vermenselijken en de zieken te begeleiden en het zegt ons dat deze plaag niet kan opgelost worden door het verspreiden van voorbehoedsmiddelen: in tegendeel, het risico bestaat dat het probleem toeneemt”.

Uitgaande van hun ervaring ter plaatse, reageren de Afrikaanse verenigingen: “Wij ontmoeten veel Afrikaanse jongeren en steeds meer jongeren zijn ervan overtuigd dat de oplossing om HIV/aids te bestrijden niet in het voorbehoedsmiddel ligt maar in opvoeding inzake seksualiteit”.

De verenigingen presenteren de “rijke traditionele culturen” en de Afrikaanse modellen, “die tegen de tijd bestand zijn tegen inzake eerbied voor gezinswaarden”, en een opvoeding inzake “ontplooide seksualiteit en ware liefde” met het oog op “een gelukkig huwelijk en lichamelijke en spirituele vruchtbaarheid”, zodat “de mens een vrije volwassene” wordt.

“Seksualiteit beperkt zich niet tot biologie en geslachtelijkheid. Het is een leerschool in het leven die dus tegelijk een sociale, sacrale en religieuze dimensie heeft. Zij heeft ware liefde op het oog en berust op vertrouwen en wederzijdse aanvaarding.”

“Als men aan de mensen geen inspanningen durft vragen en indien nodig, geen veeleisend ideaal durft voorhouden, dan toont men geen respect voor hen. Dan gelooft men vooral niet dat jongeren bekwaam zijn om lief te hebben. Jongeren hebben geen volwassenen nodig die hen voorbehoedsmiddelen geven en de pil. Die zijn er reeds genoeg. Wat zij zoeken, zijn volwassenen die gelukkig zijn met hun seksualiteit en die hen helpen om ware relaties te hebben,” nog steeds volgens de persmededeling.

Bron: zenit.org
Vert.: Christi Sorores

Publicatiedatum: 26 maart 2009
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test