• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Mediazondag: paus pleit voor 'communiceren met het hart'

(kerknet.be) - Naar aanleiding van de feestdag van Franciscus van Sales(1567-1622, hij is de patroon van journalisten, schrijvers en de katholieke pers) op 24 januari heeft het Vaticaan de boodschap van paus Franciscus voor de jaarlijkse Werelddag van de Sociale Communicatiemiddelen (Mediazondag) bekendgemaakt. Daarin moedigt de paus katholieken aan om ook ongemakkelijke waarheden van de christelijke boodschap te durven verkondigen. Maar het is erg belangrijk om dat zonder agressieve retoriek en altijd met liefde, mededogen en een zuiver hart te doen. Zo kunnen media vermijden dat zij een verontwaardiging voeden die ergert, woede opwekt of aanspoort tot confrontatie.

De paus stelt vast dat wij in een tijd leven die zowel door onverschilligheid als verontwaardiging, niet zelden ook op basis van nepnieuws en desinformatie, wordt gekenmerkt. Zonder Oekraïne bij naam te noemen, dringt hij erop aan om escalatie zo snel mogelijk een halt toe te roepen, ook op het niveau van de geloofscommunicatie. Ik ben geschokt om te horen en te lezen hoe gemakkelijk woorden worden uitgesproken die oproepen tot de vernietiging van volkeren en gebieden.

Ook de kerkelijke gemeenschap zelf is niet immuun voor polarisatie en contrasten, schrijft de paus. Voor de Kerk droomt hij van een communicatie gericht op de relatie met God en de naaste, vooral de naaste die daaraan het meest behoefte heeft. Ik droom van een kerkelijke communicatie die zich laat leiden door de Heilige Geest, die zachtmoedig en tegelijkertijd profetisch is, en die nieuwe vormen en manieren weet te vinden voor de verkondiging van het Evangelie.

Bron:I.Media

Publicatiedatum: 24 januari 2023
Laatst bewerkt: 5 december 2023


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test