• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De woorden van de paus zouden "de dialoog moeten bevorderen met het jodendom"

ROME, (Zenit.org) woensdag 28 januari 2009 - De woordvoerder van de Heilige Stoel. P. Federico Lombardi, hoopt dat de Paus Benedictus XVI - Audiëntie
Drie mededelingen ná de catechese in de reeks over de H. Apostel Paulus
De nieuwe patriarch, het opheffen van de excommunicatie en de Shoah
(28 januari 2009)
van de Paus over de Shoah (de uitroeiing van de Joden) zullen “bijdragen tot een vruchtbare en serene dialoog met het Jodendom ". De directeur van de persdienst van de Heilige Stoel, van het televisiecentrum van het Vaticaan en van Radio Vaticaan, heeft daar de microfoon genomen om iets toe te lichten over wat de Paus woensdag op het einde van zijn Paus Benedictus XVI - Audiëntie
Drie mededelingen ná de catechese in de reeks over de H. Apostel Paulus
De nieuwe patriarch, het opheffen van de excommunicatie en de Shoah
(28 januari 2009)
gezegd had over de Shoah.

De woorden die Benedictus vandaag heeft uitgesproken zouden "meer dan voldoende" moeten zijn om duidelijk te maken wat hij denkt over de tragedie van de Joodse holocaust en om de dialoog tussen katholicisme en Jodendom te kunnen voortzetten "op serene wijze", verklaarde P. Lombardi.

Onmiddellijk daarna onderstreepte Lombardi dat de Paus nog eens de redenen herhaald heeft waarom de ban is opgeheven op de vier bisschoppen die in 1988 door Mgr. Lefebvre gewijd zijn, terwijl de verantwoordelijke voor de Broederschap van de Heilige Pius X, van zijn kant gisteren zelf in een persmededeling afstand genomen heeft van de negationistische uitspraken van een van zijn broeders.

Radio Vaticaan onderstreept dit nieuwe gebaar van "ontspanning" van de Paus en de bisschoppen van Mgr.Lefebvre, waar het Rabbinaat van Israël naar uitkijkt.

De woorden van de Paus over de Shoah die weerklonken in de zaal Paulus VI, die vroeger "al bij meerdere gelegenheden" uitgesproken zijn, "zouden meer dan voldoende moeten zijn om te beantwoorden aan de verwachtingen van wie nog twijfelt over het standpunt van de Paus en van de katholieke Kerk over dit onderwerp", verklaarde P.Lombardi.

En terwijl de internationale pers nog gewaagde over de "openbaringen" van de Jeruzalem Post over de breuk tussen het Grootrabbinaat van Israël en de katholieke Kerk, besloot P. Lombardi zijn interventie met de wens dat "in het licht" van de verklaringen van Benedictus XVI, "de moeilijkheden waarover het Rabbinaat van Israël had gesproken, het voorwerp zouden uitmaken van gedachten die nog verder zouden worden uitgediept, in dialoog met de Commissie voor de betrekkingen tussen het Jodendom en de Pauselijke raad voor de bevordering van de Eenheid tussen de christenen, zodat de dialoog tussen de katholieke Kerk met het Jodendom verder vruchtbaar en sereen zou kunnen verlopen."

Radio Vaticaan onderstreept ook dat de "Broederschap van de Heilige Pius X, die de volgelingen van Mgr.Lefebvre verenigt, "zich duidelijk gedistantieerd heeft van het standpunt van een van hen, Mgr. Williamson, die in een interview de historische waarheid van de genocide van de Joden door het nazisme ontkend had."

Vert.: Christi Sorores


Publicatiedatum: 28 januari 2009
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test