• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Italiaanse prefect voor Oosterse kerken

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft maandag de Italiaanse aartsbisschop en expert oosterse Kerken Claudio Gugerotti (67) benoemd tot prefect van het Dicasterie voor de Oosterse Kerken. Hij volgt vanaf begin januari 2023 de Argentijnse kardinaal Leonardo Sandri (79) op, die in 2007 in die functie werd benoemd. 

Het Dicasterie voor de Oosterse Kerken is verantwoordelijk voor alle Kerken die een Oosterse ritus volgen en tegelijkertijd in volledige gemeenschap zijn met de paus. De Kerken beschikken over een grote autonomie en benoemen hun eigen bisschoppen, al moet die benoeming wel telkens nog door de paus officieel bevestigd worden. Globaal gaat het om de Grieks-katholieke Kerk in Oekraïne, de maronieten en melkieten uit het Midden-Oosten en verschillende Kerken uit de Syrische, koptische, Armeense en Indiase tradities.

Claudio Gugerotti, in 1955 in het Italiaanse Verona geboren, is expert op het gebied van theologie en liturgie van de Oosterse Kerken. Hij werkte vanaf 1985 bij de Congregatie voor de Oosterse Kerken en werd er in 1997 ook ondersecretaris. Tussen 2001 en 2020 was hij apostolische nuntius in landen waar de Oosterse Kerken sterk vertegenwoordigd zijn. Hij vertegenwoordigde de paus in Georgië en Armenië, Azerbeidzjan, Wit-Rusland (2011) en ten slotte, van 2015 tot 2020, in Oekraïne. De laatste twee jaar was hij apostolische nuntius in Londen. Vanaf half januari keert hij terug naar Rome en wordt er verantwoordelijk voor de contacten en de dialoog met de Oosterse Kerken, die ook een eigen Wetboek
Codex Canonum Ecclesiarum Orientalium
Codex van Canoniek Recht van de Oosterse Kerken (1 oktober 1991)
hebben.

Bron: Vaticannews.va

Publicatiedatum: 22 november 2022
Laatst bewerkt: 29 november 2022


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test