• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan: maak van lokale Wereldjongerendagen een festival van geloof

(KN) - Het Vaticaan publiceerde dinsdag pastorale richtlijnen voor lokale vieringen van de Wereldjongerendagen. “Het is een essentiële taak van de Kerk en niet simpelweg nog een activiteit.”

Iedere twee of drie jaar worden er internationale Wereldjongerendagen (WJD) georganiseerd waarbij honderdduizenden jongeren uit de hele wereld bij elkaar komen. Als aanvulling hierop moedigt het Vaticaan lokale bisdommen aan om jaarlijks op bisdom-niveau jongerendagen te organiseren.

Kardinaal Kevin Farrell, prefect van het dicasterie voor leken, gezin en leven, en pater Alexandre Awi Mello, de secretaris van de dicasterie, ondertekenden de richtlijnen voor de lokale WJD, die op 18 mei met goedkeuring van paus Franciscus werden gepubliceerd.

Festival van het geloof

Hierin staat dat het goed zou zijn om jongeren op lokaal niveau in de gelegenheid te stellen een persoonlijke ervaring te hebben van een “festival van het geloof”. Het zou, net als het internationale evenement, “een krachtige gelegenheid moeten zijn van getuigenis, gemeenschap en gebed”. Immers, stelt het Vaticaan, niet alle jongeren zijn in de gelegenheid om de internationale WJD te bezoeken.

Christus ontvangen

Volgens de richtlijnen moet in elke diocesane WJD deze aanmoediging centraal staan: “Ontvang Christus! Verwelkom Hem als koning in je leven! Hij is een koning die kwam om te redden.”

De tekst schetste zes “hoekstenen die de kern moeten vormen van elke WJD”. Het evenement moet jongeren onder meer een vreugdevol geloofsfeest, een ervaring van kerkelijke gemeenschap, een gelegenheid tot onderscheiden en een ervaring van een pelgrimage bieden.

Op zoek naar plaats in de Kerk

Jongeren zouden zelf een actieve rol moeten spelen bij het organiseren van deze lokale WJD’s: “Op deze manier kan het evenement een zeer goede gelegenheid zijn om al die jonge mensen, die op zoek zijn naar hun plaats in de Kerk en die die nog niet hebben gevonden, te motiveren en welkom te heten”, aldus het document.

“Investeren in jonge mensen is investeren in de toekomst van de Kerk. Het gaat over het aanmoedigen van roepingen, en het betekent in feite het begin van de voorbereiding op afstand voor de gezinnen van morgen. Het is daarom een essentiële taak voor elke plaatselijke Kerk en niet simpelweg nog een activiteit.”

Bron van genade

Pater Mello zei tijdens de persconferentie dat de bijeenkomsten door velen worden gezien als “een bron van genade voor jonge mensen, voor het jeugdwerk en voor de hele Kerk. Hoeveel bekeringen en hoeveel roepingen worden geboren tijdens WJD.”

“We zijn er vast van overtuigd dat de internationale WJD en zijn lokale tegenhanger elkaar wederzijds verrijken. De internationale dimensie verbreedt de horizon van jongeren en opent hen voor universele broederschap. De lokale WJD kan, vanwege zijn geografische en fysieke nabijheid, gemakkelijker een engagement genereren bij jonge mensen, dat het gezicht van de samenleving waarin ze leven zal veranderen en hun gevoel van verbondenheid zal vergroten”, voegde hij eraan toe.

Wereldjongerendagen

De laatste internationale Wereldjongerendagen vonden plaats in Panama in januari 2019 en trok naar schatting 700.000 jonge katholieken. De volgende internationale WJD zijn gepland in augustus 2023 in het Portugese Lissabon.

Paus Franciscus kondigde afgelopen november aan dat de lokale jeugdvieringen vanaf 2021 zouden plaatsvinden op het hoogfeest van Christus Koning. Ze werden voorheen gehouden op Palmzondag.

Bron: Catholic News Agency

Publicatiedatum: 21 mei 2021
Laatst bewerkt: 29 november 2022


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test