• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Staatssecretaris verduidelijkt belang van akkoord met China

(kerknet.be) - Staatssecretaris van de Heilige Stoel kardinaal Pietro Parolin benadrukt in een interview met L’Osservatoro Romano en Vatican News het belang van de verlenging van het samenwerkingsakkoord tussen de Volksrepubliek China en de Heilige Stoel voor de komende twee jaar. Dat zorgt volgens hem niet alleen voor de voortzetting van de goede institutionele en culturele dialoog. Maar het akkoord gaat vooral ook over de aspecten die essentieel zijn voor het dagelijkse leven van de Kerk in China. Volgens kardinaal Parolin is de overeenkomst gunstig voor alle betrokken partijen en wordt hiermee bevestigd dat het Vaticaan een constructieve dialoog met China wil blijven nastreven.

Op 22 september 2018 ondertekenden de Heilige Stoel en de regering van de Volksrepubliek China op proef een voorlopige overeenkomst over de benoeming van bisschoppen. Afgelopen weekend raakte bekend dat het akkoord voor een nieuwe periode van 2 jaar wordt verlengd. Staatssecretaris Parolin herinnert eraan dat het verleden ons duidelijk heeft gemaakt dat de Heilige Stoel in staat is om met plaatselijke overheden een procedure overeen te komen voor de delicate en belangrijke kwestie van de benoeming van bisschoppen, terwijl er zo tegelijk goede en waardige herders worden benoemd. 

Drie resultaten

Het samenwerkingsakkoord levert volgens kardinaal Parolin drie belangrijke resultaten op. Allereerst worden er niet langer bisschoppen benoemd die door de Heilige Stoel niet worden erkend. Bovendien kan de paus ook expliciet worden vernoemd in de gebeden in de liturgische vieringen, wat tot voor enkele jaren nog ondenkbaar was. En tot slot resulteert de overeenkomst in de erkenning door Rome van zes bisschoppen die in China clandestien tot bisschop werden gewijd. De staatssecretaris geeft wel toe dat de kritiek terecht is dat er sinds het afsluiten van het akkoord nog niet veel nieuwe bisschoppen werden aangesteld, terwijl er een groot aantal bisdommen vacant is. Daarom moeten wij blijven streven naar vooruitgang in een geest van samenwerking tussen de Heilige Stoel, de centrale overheid, de bisschoppen met hun gemeenschappen en de lokale overheden.

Bron: Vaticannews.va/OSR

Publicatiedatum: 24 oktober 2022
Laatst bewerkt: 29 november 2022


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test