• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus doet een beroep op Poetin om de oorlog te stoppen

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft vandaag zijn diepe bezorgdheid uitgesproken over de nucleaire dreiging en militaire escalatie in de oorlog in Oekraïne. In de Angelustoespraak betreurde hij de annexaties, drong hij aan op respect voor de territoriale integriteit van elk land en de rechten van minderheden. Ik betreur ten zeerste de ernstige situatie die de afgelopen dagen is ontstaan, met verdere acties die in strijd zijn met de beginselen van het internationaal recht. Het verhoogt het risico op nucleaire escalatie, wat aanleiding geeft tot angst voor oncontroleerbare en catastrofale gevolgen wereldwijd.

Het is verontrustend dat de wereld de geografie van Oekraïne leert kennen via namen als Bucha, Irpin, Marioepol, Izium, Zaparizja en andere gebieden, die plaatsen zijn geworden van onbeschrijfelijk lijden en angst. Paus Franciscus.

Hij betreurde ook het grote aantal slachtoffers, vooral kinderen. Het verloop van deze oorlog in Oekraïne is zo ernstig, verwoestend en bedreigend dat hij ons grote zorgen baart. Ik ben bedroefd door de rivieren van bloed en tranen die in deze maanden zijn gevloeid. Ik betreur de duizenden slachtoffers, vooral kinderen, en de vernietiging die veel mensen en gezinnen dakloos heeft gemaakt en het feit dat enorme gebieden met kou en honger worden bedreigd.

Hij richtte zich ook rechtstreeks tot de president Vladimir Poetin: Mijn oproep is in de eerste plaats gericht aan de president van de Russische Federatie. Ik smeek hem om een einde te maken aan deze spiraal van geweld en dood, ook in het belang van zijn eigen volk (…) Ik dring er bij alle hoofdrolspelers van het internationale leven en de politieke leiders van naties op aan om al het mogelijke te doen om een einde te maken aan de oorlog, zonder zich te laten meeslepen in een gevaarlijke escalaties en ik vraag hen om initiatieven voor dialoog te bevorderen en te steunen (…) Laten we, na zeven maanden van vijandelijkheden, alle diplomatieke middelen gebruiken, zelfs die welke tot nu toe misschien niet zijn gebruikt, om een einde te maken aan deze verschrikkelijke tragedie.

Bron: VIS

Publicatiedatum: 2 oktober 2022
Laatst bewerkt: 29 november 2022


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test