• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan prijst Hooggerechtshof voor vernietigen ‘Roe’

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Vaticaanstad, 24 juni 2022 - De Pontificale Academie voor het Leven prijst het Hooggerechtshof van de VS om het schrappen van het federaal recht op abortus zoals vastgelegd in het arrest Roe v. Wade uit 1973. Het vandaag gewezen arrest daagt de wereld volgens dit pauselijk instituut uit dieper na te denken over de waardigheid van het menselijk leven. De academie roept ook op tot sociale veranderingen om zwangere vrouwen beter bij te staan zodat ze hun kind kunnen behouden.

In een verklaring van de pauselijke academie staat dat de verdediging van het menselijk leven niet beperkt mag blijven tot individuele rechten, omdat het leven een kwestie is van “brede sociale betekenis”. “Het feit dat een groot land met een lange democratische traditie zijn standpunt over deze kwestie heeft veranderd, daagt ook de hele wereld uit.”

Aartsbisschop Vincenzo Paglia, president van de Pontificale Academie voor het Leven, zegt dat het vandaag gewezen arrest een “krachtige uitnodiging is om na te denken” over de kwestie in een tijd waarin de westerse samenleving “de passie voor het leven verliest”. 

Volgens de leer van de Rooms-Katholieke kerk is het plegen van abortus een zwaar vergrijp, omdat daardoor onschuldig menselijk leven wordt gedood. Paus Franciscus heeft bewuste zwangerschapsonderbreking vergeleken met het “inhuren van een sicario (huurmoordenaar)” om een ??problematische persoon te elimineren.

Publicatiedatum: 24 juni 2022
Laatst bewerkt: 29 november 2022


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test