• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus publiceert document over huwelijksbegeleiding

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft een document gepubliceerd waarin hij aandringt op een betere begeleiding van verloofden op weg naar het huwelijk. In vergelijking met de voorbereiding van priesters en mensen die geroepen zijn tot het kloosterleven krijgen koppels - waarvan de voorbereiding voor het huwelijk veelal slechts enkele dagen in beslag neemt - volgens de paus slechts geringe aandacht. 

Echtparen vormen de overgrote meerderheid van de gelovigen. Zij zijn vaak de pijlers van kerkgemeenschappen, vrijwilligersgroepen, verenigingen en bewegingen, schrijft de paus. Zij zijn ook de echte bewakers van het leven. Niet alleen omdat ze kinderen opvoeden, maar ook omdat zij zorgen voor de ouderen in de familie, familieleden met een beperking en mensen in armoede.

Het document Dicasterie voor Leken, Familie en Leven
Itinerari Catecumenali per la vita matrimoniale
Catechumenale Wegen voor het gehuwde leven ()
 telt 97 pagina’s. Het richt zich tot priesters, koppels en al wie is in de gezinspastoraal. De paus dringt onder meer aan op een intensievere ondersteuning van koppels vóór het huwelijk, zodat ze worden beschermd tegen het trauma van scheiding en nooit het vertrouwen in de liefde verliezen. 

De richtlijnen voor de huwelijkspastoraal zijn verdeeld in drie delen: de voorbereiding op het huwelijk, de viering van het huwelijk en de begeleiding van de eerste jaren van het huwelijksleven. De paus onderstreept dat derichtlijnen met enthousiasme en creativiteit moeten worden aangepast aan de specifieke sociale, culturele en kerkelijke situatie. Hij spreekt de wens uit om een vervolgdocument te publiceren dat specifiek is gewijd aan het ondersteunen van koppels die een mislukt huwelijk hebben meegemaakt en een nieuw huwelijk aangaan of burgerlijk hertrouwd zijn.

Bron: Katholisch.de/KNA

Publicatiedatum: 16 juni 2022
Laatst bewerkt: 20 juni 2022


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test