• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaan biedt aflaat aan voor Werelddag voor Grootouders en Ouderen

(kn.nl) - Elke katholiek die deelneemt aan de viering op 24 juli van de Werelddag voor Grootouders en Ouderen kan een volle aflaat ontvangen, zo heeft het Vaticaan aangekondigd.

“Grootouders, ouderen en alle gelovigen die, gemotiveerd door een ware geest van boetedoening en naastenliefde”, voor deze gelegenheid de Mis of andere gebedsdiensten bijwonen, kunnen de aflaat ontvangen, die “ook kan worden toegepast als een voorspraak voor de zielen in het vagevuur”, aldus de aankondiging van het Vaticaan.

'Ambachtslieden van de revolutie van tederheid'

Paus Franciscus vierde de eerste Werelddag voor Grootouders en Ouderen in 2021 en verordonneerde dat deze elk jaar zou worden gevierd op de zondag die het dichtst ligt bij het feest van de heiligen Joachim en Anna, de grootouders van Jezus.

In zijn Paus Franciscus - Boodschap
Tot in hun ouderdom dragen zij vrucht (Ps. 92, 15)
2e Werelddag voor Grootouders en Ouderen (24 juli 2022)
(3 mei 2022)
vroeg paus Franciscus oudere mensen zoals hijzelf om “ambachtslieden van de revolutie van tederheid” te zijn. [[8597|+1.12]]

“Wij grootouders en ouderen hebben een grote verantwoordelijkheid: de vrouwen en mannen van onze tijd te leren anderen te beschouwen met hetzelfde begrip en dezelfde liefdevolle blik waarmee wij onze eigen kleinkinderen beschouwen”, zo schreef hij.

Werk van barmhartigheid

De 85-jarige paus richtte zich ook tot jongere mensen en moedigde hen aan diegenen op te zoeken en te bezoeken die zich het meest alleen voelen.

“In afwachting van een bezoek kunnen de dagen veranderen waarop we denken dat we niets hebben om naar uit te kijken; uit een eerste ontmoeting kan een nieuwe vriendschap voortkomen”, zei hij. “Ouderen bezoeken die alleen wonen is een werk van barmhartigheid in onze tijd!” [[8597|+1.13]]

Kwijtschelding

Bij de aankondiging van de aflaat zei het Vaticaan dat deze ook kan gelden voor hen die “voldoende tijd besteden aan het daadwerkelijk of virtueel bezoeken van hun oudere broeders en zusters die in nood of in moeilijkheden verkeren”.

Om een volle aflaat te ontvangen, wat een kwijtschelding is van de tijdelijke straf in het vagevuur die iemand verschuldigd is voor zijn reeds vergeven zonden, moet iemand onthechting van de zonde tonen, gaan biechten, de eucharistie ontvangen en bidden voor de intenties van de paus.

'Geestelijke deelname'

Ook ouderen die vanwege ziekte of gebreken hun huis niet kunnen verlaten, kunnen de aflaat toch ontvangen door “geestelijk deel te nemen” aan de vieringen, met name door televisie of internet te kijken of naar de radio te luisteren, en “de barmhartige God hun gebeden, verdriet en leed aanbieden”, aldus het Vaticaan.

Bron: Cindy Wooden - Catholic News Service

Publicatiedatum: 1 juni 2022
Laatst bewerkt: 3 juni 2022


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test