• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Legendarische Poolse kerkleider Stefan Wyszynski zalig

(kerknet.be) - Kardinaal Marcello Semeraro, de prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen, heeft afgelopen zondag de Poolse kardinaal Stefan Wyszynski (1901-1981) in het heiligdom van de Goddelijke Voorzienigheid zalig verklaard. Samen met hem werd ook de Poolse ordestichster Matka Elzbieta Roza Czacka (1876-1961) in het grootste heiligdom van Warschau zalig verklaard.

Tijdens plechtigheid in aanwezigheid van meer dan honderd bisschoppen uit binnen- en buitenland en de Poolse president Andrzej Duda werd het portret van de twee nieuwe zaligen onthuld en werd een relikwie van hen naar het altaar gebracht, onder de tonen van de hymne Soli Deo, die speciaal voor deze plechtigheid werd gecomponeerd. Stefan Wyszynski, die bekend stond om zijn verzet tegen de communistische machthebbers, werd er bestempelt als de kerkelijke primaat van de eeuw.

Kardinaal Wyszynski leidde de Poolse bisschoppenconferentie van 1948 tot 1981. Hij werd tijdens de communistische overheersing van 1953 tot 1956 zonder enige vorm van proces in de gevangenis opgesloten. Dat belette hem niet om de schendingen van de mensenrechten te blijven aanklagen en om de intellectuele vrijheid onverschrokken te blijven verdedigen. Samen met de Weense kardinaal Franz König (1905-2004) speelde hij in 1978 een belangrijke rol op het conclaaf dat de Poolse kardinaal Karol Józef Wojty?a tot paus verkoos. 

Bron: Kathpress.at

Publicatiedatum: 13 september 2021
Laatst bewerkt: 13 september 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test