• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus stelt Wereldouderendag in

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Vaticaanstad, 31 januari 2021 - Paus Franciscus wil de maatschappelijke rol van ouderen versterken en heeft daarom een nieuwe katholieke themadag ingesteld. De ‘Mondiale Dag voor Grootouders en Senioren’ zal jaarlijks worden gevierd op de vierde zondag in juli, zo kondigde de paus vandaag in zijn angelustoespraak aan. 

Grootouders zijn de schakel tussen de generaties”, benadrukte de Heilige Vader. Ze worden volgens hem vaak vergeten. Toch is hun stem zo waardevol, zei hij, omdat ze de mensen aan hun wortels herinneren.

Kardinaal Kevin Farrell, hoofd van het Dicasterie voor de Leken, het Gezin en het Leven prees het initiatief van de paus. Hij liet weten dat de gedenkdag een geschenk is voor de hele katholieke kerk.

Pastorale zorg voor ouderen mag in christelijke gemeenschappen niet langer op een zijspoor worden gezet, aldus Farrell. Het is belangrijk dat de “geestelijke en menselijke rijkdom” die van generatie op generatie wordt doorgegeven, behouden blijft, zei de curiekardinaal.

De Wereldouderendag hangt samen met de liturgische gedachtenis van Sint-Joachim en Sint-Anna, de grootouders van Jezus op 26 juli. De eerste editie van deze nieuwe themadag vindt plaats op zondag 25 juli 2021. Er staat dan een pontificale hoogmis in de Sint-Pietersbasiliek gepland. Welke andere evenementen er voor die dag georganiseerd worden, hangt af van het verdere verloop van de pandemie.

De katholieke kerk kent al meerdere mondiale themadagen, zoals de Wereldjongerendag, de Wereldgezinsontmoetingsdag, Wereldziekendag, Wereldmigrantendag en de Wereldarmendag.

Publicatiedatum: 31 januari 2021
Laatst bewerkt: 1 juli 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test