• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus heeft belangrijkste hervormingen al gerealiseerd

(kerknet.be) - Kardinaal Pietro Parolin, staatssecretaris van de Heilige Stoel, stelt in een interview met de Franse katholieke tv-zender KTO dat de nieuwe apostolische grondwet, die momenteel de werktitel: Paus Franciscus - Apostolische Constitutie
Praedicate Evangelium
Het Evangelie verkondigen - Over de Romeinse Curie en haar dienst aan de Kerk in de wereld
(19 maart 2022)
 (Latijn voor: Predik het Evangelie) draagt, nog voor het einde van het jaar wordt goedgekeurd. Maar de belangrijkste hervormingen zijn in feite al doorgevoerd, beweert de staatssecretaris. 

Kardinaal Parolin verwijst onder meer naar de oprichting van de Raad voor de Economie en het Secretariaat voor de Economie, maar ook eerder al doorgevoerde fusies zoals die van alle Vaticaanse media in een Dicasterie voor Communicatie. Tegelijk sluit hij nieuwe fusies, om de efficiëntie te versterken, niet uit. Concreet denkt hij dan aan fusies van de Congregatie voor de Evangelisatie van de Volkeren met de  of van de Congregatie voor Katholiek Onderwijs met de Pauselijke Raad voor de Cultuur.

KTO vroeg de staatssecretaris ook naar de stand van zaken in de diplomatie relatie met de Chinese Volksrepubliek, het geplande bezoek van de paus aan Irak, het standpunt van de paus over de coronavaccins én een mogelijk bezoek aan Frankrijk. In verband met China beklemtoonde kardinaal Parolin dat hij alle mensen respecteert, met hun verschillende meningen en hun kritiek. Maar wij hebben gekozen voor een weg van kleine stappen, in het besef dat deze overeenkomst niet alle problemen kan oplossen waarmee de Kerk in China te kampen heeft.

Wat betreft de reis naar Irak, onderstreepte de staatssecretaris dat de paus in de eerste plaats naar het land gaat om zijn medechristenen aan te moedigen na jaren van beproeving. De paus wil hen moed geven zodat zij het land helpen herbouwen. En hij wil het maatschappelijke middenveld steunen bij zijn wens om politieke hervormingen door te voeren.

Bron: I.Media

Publicatiedatum: 2 februari 2021
Laatst bewerkt: 2 februari 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test