• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tot CELAM: 'Iedereen behoort tot volk van God'

(kerknet.be) - In een videoboodschap aan de Raad van Latijns-Amerikaanse BIsschoppenconferenties (CELAM) onderstreept paus Franciscus dat iedereen tot het volk van God behoort. Aanleiding is de virtuele presentatie van het komende overleg van de CELAM, dat in november zal plaatsvinden en onder meer moet bijdragen tot de uitvoering van de besluiten van de  bijzondere bisschoppensynode over de Amazoneregio. De paus stelt dat die bijeenkomst zich zou moeten kunnen onderscheiden van de voorgaande CELAM-vergaderingen, waarvan de laatste in 2007 in Aparecida plaatsvond, door alleen al ook religieuzen en lekengelovigen op alle niveaus erbij te betrekken.

Medellin en Puebla

Met de regionale bijeenkomsten op initiatief van CELAM werd al eerder geschiedenis geschreven. Dat gebeurde bijvoorbeeld met de expliciete erkenning van de voorkeursoptie voor de armen op de historische bijeenkomsten in Medellin en Puebla. Het elan van beide bijeenkomsten gaf ook een belangrijke impuls aan de groei van de volkskerk en basisgemeenschappen in landen als Brazilië. Vanuit Rome werden de bijeenkomsten met grote aandacht, soms ook met stevig wantrouwen gevolgd vooral omdat de vrees bestond dat de invloed van de bevrijdingstheologen te groot zou worden en daardoor opvattingen zoals klassenstrijd vanuit de communistische ideologie ook in kerkelijke middens ingang zouden vinden.

Iedereen verkondiger

Dit keer zal het overleg van de bisschoppen van 21 tot 28 november 2021 in Mexico-Stad plaatsvinden. Onder het motto: Wij zijn allemaal missionaire discipelen in beweging wordt onderzocht hoe de Kerk op het continent kan inspelen op de pastorale uitdagingen van de kerk in Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied. Voorafgaand, zo werd zondag bevestigd , zal een raadpleging van het godsvolk plaatsvinden.

In zijn videoboodschap drukt paus Franciscus de organisatoren op het hart niet te vergeten dat wij allemaal deel uitmaken van het volk van God. Daarmee geeft hij aan dat het CELAM-overleg niet louter een clubje van een elitemaar van leken, mannelijke en vrouwelijke religieuzen, priesters en bisschoppen, kortom het hele volk van God in beweging moet zijn, dat samen wil bidden, spreken, denken, discussiëren en op zoek gaan naar Gods wil.

Tegelijk vraagt paus Franciscus om niet te vergeten te bidden: De Heer is onder ons. Moge Hij gehoord worden, wij vragen dat Hij bij ons is. Ik begeleid jullie met mijn gebed en verlangens. Ga je gang, met moed, en moge God jullie allemaal zegenen. Vergeet alsjeblieft ook niet voor mij te bidden, besluit Franciscus zijn videoboodschap. 

Bron: SIR/Vaticannews.va

Publicatiedatum: 26 januari 2021
Laatst bewerkt: 29 januari 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test