• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

"Obama drijft Christenen Getsemane in"

Hilversum (katholieknederland.nl) 18 november 2008 - De regering Obama zal christenen kennis laten maken met de Hof van Olijven, de plaats waar Christus in doodsangst verkeerde voor zijn lijden en sterven. Dat zei de Amerikaanse curiekardinaal James Francis Stafford in verwijzing naar Obama’s vermeende pro-abortus-standpunt in een rede aan de Catholic University of America in Washington.

Verraad
De Amerikaanse christenen gaan volgens de Vaticaanse prelaat met Obama een tijd van beproeving tegemoet. Ze gaan Getsemane in. “Die tuin zullen we leren kennen.” Getsemane, ofwel de Hof van Olijven, is een boomgaard aan de voet van de Olijfberg waar Christus volgens de Schrift voor zijn lijden en kruisiging met de leerlingen bijeen was. Met Jezus huilen christenen volgens Stafford ‘warme tranen van verraad’.

Agressief en apocalyptisch
De impact van de nieuwe Amerikaanse president op het christelijk leven in de VS kan ‘agressief, ontwrichtend en apocalyptisch’ zijn, zei Stafford. Obama heeft volgens hem een extremistisch anti-leven-standpunt ingenomen in zijn verkiezingscampagne. De president-elect is voorstander van afschaffing van het strafrechtelijke verbod op abortus.

Vernieling
Kardinaal Stafford deed zijn uitlatingen in een rede bij gelegenheid van de veertigste verjaardag van de encycliek H. Paus Paulus VI - Encycliek
Humanae Vitae
Het menselijk leven en geboorteregelingen
(25 juli 1968)
. Ondanks het pauselijk schrijven zijn de Verenigde Staten in zijn ogen sinds 1968 ‘de vernieling in gegaan’ op het gebied van abortus en kunstmatige geboortebeperking. Met de uitverkiezing van Obama is in zijn ogen een voorlopig dieptepunt bereikt: “Als 1968 het jaar was van Amerika’s zelfmoordpoging, is 2008 het jaar van Amerika’s uitputting.”

Grootpenitencier
Stafford deed zijn uitspraken al op 13 november. Ze werden echter pas deze week wereldkundig toen universiteitsblad The Tower er over berichtte. De kardinaal is hoofd van de afdeling van de Romeinse Curie dat de naam Apostolische Penitentiarie draagt. Dit pauselijk tribunaal houdt zich bezig met aflaten en gewetenskwesties. In het verleden was Stafford onder meer aartsbisschop van Denver en voorzitter van de Pauselijke Raad voor de Leken.

Zie ook: Dossier Geboorteregeling

Publicatiedatum: 18 november 2008
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test