• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus op Nieuwjaarsdag over de broederlijke solidariteit en vrede

(zenit.org - kro-ncrv.nl/katholiek) - 2021 tot “een jaar van broederlijke solidariteit en vrede voor iedereen” maken: dat is de wens die Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
2021 tot een jaar van broederlijke solidariteit en vrede maken
Octaafdag van Kerstmis - H. Maria, Moeder van God - Bibliotheek van het Pauselijk Paleis
(1 januari 2021)
. “Een jaar vol vertrouwensvolle verwachting en hoop, die wij toevertrouwen aan de bescherming van Maria, Moeder van God en onze Moeder”.

Dit hoogfeest van de Moeder Gods is ook de Paus Franciscus - Boodschap
Een cultuur van zorg als pad naar vrede
54e Wereldvredesdag (1 januari 2021)
(8 december 2020)
. Paus Franciscus herinnerde e in een tweet aan dat Paulus VI op de eerste Werelddag voor de Vrede ging bidden met de zieke kinderen in het ziekenhuis “Bambino Gesù” te Rome, op 1 januari 1968. In een andere tweet herhaalde hij een citaat uit de toespraak van die paus tijdens het Angelus: “Vrede kan gemaakt worden als wij in vrede beginnen te zijn met onszelf en met hen die ons omringen, door de hindernissen weg te nemen die ons beletten ons te bekommeren om degenen die in nood en in armoede zijn”.

Na het Angelus bad de paus bijzonder voor de vrede in Jemen, voor de kinderen van Jemen en de bevrijding van een hulpbisschop en zijn chauffeur die in Nigeria gekidnapt werden, evenals voor de vrede in dat land.

Franciscus sprak zijn dank uit voor de nieuwjaarswensen die het Italiaanse staatshoofd, president Sergio Mattarella, gisteravond aan hem had laten overbrengen. Ook toonde de Heilige Vader zich dankbaar jegens allen die bij gelegenheid van Wereldvredesdag, “met inachtneming van de beperkingen die de pandemie met zich meebrengt”, gebeds- en bezinningsmomenten organiseerden. “Ik denk in het bijzonder aan de Virtuele Mars van gisteravond, georganiseerd door het Italiaanse Episcopaat, Pax Christi, Caritas en de Katholieke Actie; en ook aan de Virtuele Mars van vanochtend, gepromoot door de Gemeenschap van Sant'Egidio.”

Zichtbaar aangedaan gaf de paus uiting aan zijn “verdriet en bezorgdheid” over de “verdere escalatie van het geweld in Jemen, dat talrijke onschuldige slachtoffers maakt”. Jemen is een van de armste landen ter wereld. Eergisteren werden zeker 22 mensen gedood bij een aanval op het vliegveld van Aden in Jemen, kort nadat een vliegtuig met het nieuwe kabinet van de officiële regering vanuit Saoedi-Arabië was gearriveerd. Meer dan vijftig mensen raakten gewond. “Ik bid dat er inspanningen zullen worden geleverd om oplossingen te vinden die de terugkeer van de vrede voor deze gekwelde bevolking mogelijk maken. Broeders en zusters, laten we denken aan de kinderen van Jemen! Zonder onderwijs, zonder medicijnen, hongerig. Laten we samen bidden voor Jemen”, zei de paus, die daarop enige momenten in stilte bad. 

Franciscus stond ook stil bij de toestand in Nigeria, waar onlangs een hulpbisschop werd ontvoerd. “Ik nodig u ook uit om deel te nemen aan het gebed van het aartsbisdom Owerri in Nigeria voor bisschop Moses Chikwe en zijn chauffeur, die enkele dagen geleden werden ontvoerd. Wij vragen de Heer dat zij en al degenen die het slachtoffer zijn van soortgelijke daden in Nigeria, ongedeerd kunnen terugkeren naar de vrijheid en dat dit dierbare land veiligheid, eensgezindheid en vrede kan vinden.”

Aan het einde van zijn angelustoespraak bracht hij een speciale groet aan de Sternsingers, kinderen en jongeren die in Duitsland en Oostenrijk, verkleed als de Drie Koningen in de kersttijd langs de huizen gaan om geld op te halen voor het goede doel. “Hoewel ze [dit jaar] niet in staat zijn om families in hun huis te bezoeken, hebben ze hopelijk een manier gevonden om het vreugdevolle nieuws van Kerstmis te brengen en te collecteren voor hun behoeftige leeftijdsgenoten.”

Franciscus tot slot, terwijl de pijn lijdende paus (wegens ischias vierde hij de Vespers op Oudjaarsavond en de H. Mis op deze Nieuwjaarsdag niet publiekelijk) een poging deed om te glimlachen: “Ik wens iedereen een jaar van vrede en hoop toe, onder de bescherming van Maria, de Heilige Moeder van God. En vergeet niet voor mij te bidden. Een goed middagmaal en tot ziens!”

Zie de Nederlandstalige vertaling van de toespraak voorafgaand aan het bidden van het Angelus: Paus Franciscus - Angelus/Regina Caeli
2021 tot een jaar van broederlijke solidariteit en vrede maken
Octaafdag van Kerstmis - H. Maria, Moeder van God - Bibliotheek van het Pauselijk Paleis
(1 januari 2021)

Publicatiedatum: 1 januari 2021
Laatst bewerkt: 5 januari 2021


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test