• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Fondsen en Immobiliën van staatsecretariaat naar APSA

(kerknet.be) - Paus Franciscus heeft met het motu proprio Paus Franciscus - Motu Proprio
Una migliore organizzazione
Een betere organisatie - Over enkele bevoegdheden in economische en financiële aangelegenheden (26 december 2020)
de overdracht van de financiën en eigendommen van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel naar de Administratie van het Patrimonium van de Apostolische Stoel(APSA) bekrachtigd. De beslissing met het oog op de versterking en de transparantie van de financiën van het Vaticaan was eerder al aangekondigd in een brief aan staatssecretaris kardinaal Pietro Parolin.

De paus schrijft aan het begin van het motu proprio dat een betere organisatie van het bestuur, de controle en het toezicht op de economische en financiële activiteiten van de Heilige Stoel fundamenteel zijn voor de hervorming van de curie om een ??transparant en efficiënt beheer en duidelijke scheiding van verantwoordelijkheden en functies tot stand te brengen.

Dit motu proprio versterkt de toezichthoudende rol van het Secretariaat voor de Economie, dat de functie krijgt van pauselijk secretariaat voor economische en financiële aangelegenheden. De overdracht is een belangrijk onderdeel van de financiële hervorming van paus Franciscus. Dat zulke hervormingen noodzakelijk waren, was eerder al duidelijk geworden met de omstreden vastgoeddeal in Chelsea. In het kader van dat onderzoek werd een huiszoeking gehouden bij enkele medewerkers van het staatssecretariaat en werden verschillende computers in beslag genomen.

De nieuwe wet, die op 1 januari in werking treedt, bevat vier artikelen. Het eerste artikel heeft betrekking op de overdracht van fondsen, investeringen, onroerend goed en liquiditeiten van het Staatssecretariaat naar de APSA. Het tweede regelt het beheer van de pauselijke fondsen. Het derde artikel bevat “bepalingen inzake economische en financiële controle en toezicht” en het vierde betreft de werking van het administratief bureau van het Staatssecretariaat.

Het beheer door de APSA van de nieuwe activa zal worden onderworpen aan “ad hoc controle” door het Secretariaat voor de Economie, dat in 2014 werd opgericht om toezicht te houden op de financiële activiteiten van de Heilige Stoel en Vaticaanstad.

“Deze nieuwe wet vermindert het aantal economische managers bij de Heilige Stoel en concentreert de administratie, het management en de economische en financiële beslissingen in de dicasteries die overeenkomen met het doel”, liet het persbureau van de Heilige Stoel weten. “De Heilige Vader wil hiermee overgaan tot een betere organisatie van de Romeinse Curie en tot een nog meer gespecialiseerde werking van het Staatssecretariaat, dat hem en zijn opvolgers met meer vrijheid zal kunnen helpen in zaken die van groter belang zijn voor het welzijn van de Kerk.”

Bron: VaticanNews

Publicatiedatum: 29 december 2020
Laatst bewerkt: 29 december 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test