• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Pauselijke Kerstnachtmis vervroegd

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Vaticaanstad, 10 december 2020 - Het Vaticaan heeft vandaag het aangepast programma van de pauselijke vieringen in de Kersttijd bekendgemaakt. Vanwege de coronacrisis zullen de plechtigheden binnen een “zeer beperkt” kader plaatsvinden in overeenstemming met de huidige anticoronamaatregelen.

Een opvallende wijziging in het traditionele schema betreft de Nachtmis van het hoogfeest van de Geboorte des Heren op 24 december. Normaliter vangt die aan om 21.30 uur. Dit jaar begint deze plechtigheid al om 19.30 uur. Deze vervroeging heeft te maken met de avondklok die in Italië van kracht is. Daardoor komt het kleine aantal gelovigen dat de viering mag bijwonen, niet in de problemen. 

De Nachtmis zal worden uitgezonden door de Vaticaanse media en tal van tv-stations over de hele wereld.

Zoals gewoonlijk zal Franciscus op Eerste Kerstdag kort na het middaguur zijn Kerstboodschap uitspreken en de zegen Urbi et orbi geven. Of hij dat opnieuw zal doen vanaf de centrale loggia van de Sint-Pietersbasiliek is nog onduidelijk. 

Net als in voorgaande jaren is er geen pontificale Hoogmis op kerstochtend in de Sint-Pieter gepland.

Op 31 december viert de paus de oudejaarsvespers met het Te Deum vanaf 17.00 uur in de Sint-Pietersbasiliek. Dat komt ook overeen met het traditionele gebruik. In de afgelopen jaren ging de paus na de viering naar het Sint-Pietersplein om de kerststal te bezoeken en te luisteren naar muziek die werd uitgevoerd door de blaaskapellen van Zwitserse Garde en de Vaticaanse Gendarmerie. Verwacht wordt dat dit gebruik dit jaar zal worden geschrapt.

Op het hoogfeest van Maria Moeder Gods op Nieuwjaarsdag en in de Katholieke Kerk, tevens Wereldvredesdag, zal Franciscus vanaf 10.00 uur de Mis opdragen in de Sint-Pieter. Ook op 6 januari, hoogfeest van de Openbaring des Heren, celebreert de pontifex vanaf 10.00 uur in de Vaticaanse Basiliek de Eucharistie.

De laatste dag van de Kersttijd valt dit jaar op 10 januari. Op deze zondag viert de Kerk het feest van de Doop des Heren. Al jaren doopt de paus dan in de Sixtijnse Kapel kinderen en peetkinderen van medewerkers van het Vaticaan. Naar verwachting zal Franciscus dat wegens corona dit jaar niet doen.

Eerder (27-10-2020) was aangegeven dat er geen Kerstnachtmis zou zijn. Deze plannen zijn dus nu aangepast.

Publicatiedatum: 10 december 2020
Laatst bewerkt: 10 december 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test