• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Wereldjongerendag niet meer op Palmzondag

(Kro-ncrv.nl/katholiek) - Vaticaanstad, 24 november 2020 - De diocesane Wereldjongerendag zal voortaan niet meer op Palmzondag maar op het hoogfeest van Christus Koning plaatsvinden. Dat heeft paus Franciscus bepaald. 

Christus Koning wordt altijd gevierd op de laatste zondag van het liturgisch jaar, een week vóór aanvang van de Advent. 

Afgelopen zondag vierde de paus in de Vaticaanse Basiliek de hoogmis van ‘Christus, Koning van het Universum’. Dat deed hij in aanwezigheid van jongerendelegaties uit Panama, waar in januari 2019 de Wereldjongerendagen plaatsvonden, en uit Portugal, waar de volgende editie van dit katholieke megaevenement zal worden gehouden. Aan het einde van de viering werden de twee symbolen van de Wereldjongerendagen overgedragen: een kruis en een icoon van Maria Salus Populi Romano - Heil van het Romeinse Volk. Gaststad van de internationale Wereldjongerendagen in de zomer van 2023 is de Portugese hoofdstad Lissabon. 

Sint-Johannes Paulus II stond aan de oorsprong van de Wereldjongerendagen. Bij gelegenheid van het 'Heilig Jaar van de Verlossing' in 1984 nodigde hij de jongeren van de wereld uit om samen met hem Palmzondag te vieren in Rome. Ruim 300.000 jongeren gaven gehoor aan de oproep van de Poolse. Toen één jaar later de Verenigde Naties het jaar 1985 uitriepen tot 'Internationaal Jaar van de Jeugd', werd de uitnodiging herhaald. Opnieuw kwamen de jongeren massaal naar Rome. Na de goedbezochte jongerenontmoetingen in 1984 en 1985 riep Johannes Paulus II de Wereldjongerendagen in het leven die jaarlijks op Palmzondag zouden plaatsvinden. Omdat het aanvankelijk een eendaags evenement was, kreeg het de enkelvoudige naam World Youth Day, Weltjugendtag, Giornata Mondiale della Gioventù etc. In het Nederlands wordt sinds de WJD in Parijs in 1997 de meervoudige term 'Wereldjongerendagen' gehanteerd. In 1987 vonden in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires de eerste internationale en meerdaagse Wereldjongerendagen plaats. Sindsdien worden de WJD afwisselend op lokaal en internationaal niveau gehouden. 'Sydney 2008' is de 23ste editie van het evenement dat een belangrijke plaats heeft verworven in het leven van de RK-Kerk. In de jaren dat er geen internationaal evenement is, worden de WJD op lokaal of diocesaan niveau gevierd. Sinds 1997 komen ook in alle Nederlandse bisdommen op die dag jongeren samen.

Publicatiedatum: 24 november 2020
Laatst bewerkt: 26 november 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test