• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus Franciscus kiest eerste Rwandese kardinaal ooit

(kerknet.be/lifesite.com) - Paus Franciscus heeft blijkbaar maar één agenda: de zijne. Vanmiddag kondigde hij na het Angelus vanop het balkon boven het Sint-Pietersplein aan dat hij op zaterdag 28 november, daags voor de eerste zondag van de advent, een consistorie bijeenroept om dertien nieuwe kardinalen te creëren. Daarvan zijn er niet minder dan 9 jonger dan 80 jaar en dus potentiële deelnemers aan een conclaaf om een volgende paus te kiezen. De meest opvallende naam onder de nieuwe kardinalen is ongetwijfeld die van Mauro Gambetti, de gardiaan van het franciscanenconvent van Assisi. De franciscaan is pas 55, waarmee hij het jongste lid van het college van kieskardinalen wordt, én nog niet eens bisschop. Met de benoeming van pater Gambetti zal binnen het kiescollege de franciscaanse spiritualiteit sterker worden vertegenwoordigd.

Verder worden nog vier Italianen kardinaal. Opmerkelijk is dat de aartsbisschop van Milaan en en de patriarch van Venetië – traditioneel zetels die door een kardinaal worden bezet – opnieuw zijn 'overgeslagen'. Bij de min-80-jarigen zijn dat de vroegere bisschop van Albano, mgr. Marcello Semeraro, die net tot prefect van de Congregatie voor de Heiligverklaringen werd benoemd, en de 56-jarige aartsbisschop van Siena, mgr. Augusto Paulo Lojudice. Nooit eerder werd een diocesaan bisschop van Siena kardinaal gecreëerd. Wel is ooit een tijdelijke bestuurder van dat eeuwenoude bisdom tot die eer geroepen. Dat was Francesco Todeschini-Piccolomini, die in 1460 kardinaal werd en in 1503 tot paus werd gekozen en de naam Pius III aannam. Deze paus heeft bovendien een gewoonte ervan gemaakt bij elk consistorie de inzet te belonen van enkele prelaten die de 80 al gepasseerd zijn. Zo worden nog drie Italianen met het kardinaalsrood bekleed, de voormalig apostolische nuntius bij de VN in Genève, mgr. Silvano Tomasi, kapucijn en pauselijk huispredikant Raniero Cantalamessa (overigens ook ng geen bisschop), en de voormalige Caritas Roma-directeur, mgr. Enriqo Feroci, inmiddels rector van het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van de Goddelijke Liefde in de zuidelijke Romeinse buitenwijk Castel Leva.

Antoine Kambanda

Bij de niet-Italiaanse nieuwe kardinalen is de naam van de Maltees Mario Grech niet meteen een verrassing. Hij was vorige maand al gepromoveerd tot secretaris-generaal van de [d:125Bisschoppensynode], een sleutelrol in de wereldkerk. Hij stelt o.a. dat de sacramenten geen voorrecht voor verdiensten zijn, of een symbolische 'window dressing' voor het 'echte' katholieke leven dat zich puur innerlijk of in eigen geweten afspeelt. Dit in tegenstelling dat de Kerk het juist leert dat het eerder een noodzaak, een realiteit die integraal deel uitmaakt van het christelijk geestelijk leven, evenals een waarachtig recht van de gelovigen, begrepen als verwijzing naar ons lidmaatschap van het Lichaam van Christus.

Dat ook de namen van de nieuwe aartsbisschop van Washington, mgr. Wilton Gregory - meteen de eerste Afro-Amerikaanse kardinaal - in het lijstje staat is niet verrassend. Hij is een protegé van McCarrick, die twee jaar terug zijn kardinalaat kwijt raakte.  Ook de aartsbisschop van Santiago de Chile, Celestino Aós Braco, staat in het lijstje. Hij is één van de eerste 'nieuwe' bisschoppen na de grote schoonmaak in Chili naar aanleiding van het seksueel misbruik. Ook is hij twee jaar geleden bekend geworden omdat hij de H. Communie weigerde uit te reiken aan gelovigen die knielend en op de tong wensten te communiceren, terwijl dat de gewone wijze is waarop gelovigen de H. Communie mogen ontvangen.   

Maar zoals hij nu al een tijdje doet, creëert paus Franciscus ook kardinalen waar het niet wordt verwacht. Aartsbisschop Jose Fuerte Advincula wordt op 68-jarige leeftijd de eerste kardinaal uit het Filipijnse Capiz en de 61-jarige aartsbisschop Antoine Kambanda van Kigali wordt de eerste kardinaal in de voormalige Belgische mandaatgebieden Rwanda en Burundi. Verder is ook de verheffing tot het kardinalaat van apostolisch vicaris Cornelius Sim van Brunei opmerkelijk. Hij is de enige bisschop in het land. Ten slotte wordt ook de emeritus aartsbisschop van San Cristóbal de Las Casas, de Mexicaan Felipe Arizmendi Esquivel, enkele maanden na zijn 80ste verjaardag kardinaal.

Publicatiedatum: 25 oktober 2020
Laatst bewerkt: 27 oktober 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2025, Stg. InterKerk, Schiedam, test