• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Voorwaarden Allerzielenaflaat verruimd

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Rome, 23 oktober 2020 - De volle aflaat die gelovigen rond Allerzielen kunnen verdienen voor de overledenen, geldt dit jaar voor de hele maand november. Dat heeft de Apostolische Penitentiarie bepaald op basis van “het bijzondere mandaat van Zijne Heiligheid Paus Franciscus”, zo maakte het Vaticaan vandaag bekend.

Het Apostolische Penitentiarie
Volle Aflaat voor de overledenen dit jaar de gehele maand november te verdienen vanwege de covid-19 pandemie
(22 oktober 2020)
werd ondertekend op 22 oktober, de gedachtenis van Sint-Johannes Paulus II.

De aanleiding voor het decreet is de corona-pandemie. In sommige landen is het ten gevolge van maatregelen om het virus in te dammen verboden dat grote groepen bijeenkomen. In veel katholieke streken is het rond Allerzielen druk op begraafplaatsen. Dit jaar zal dat vanwege die maatregelen vaak niet mogelijk zijn. 

Normaliter kunnen gelovigen in de periode 1-8 november voor de overledenen een volle aflaat verdienen als ze een begraafplaats bezoeken om daar voor het zielenheil van de doden te bidden. Dit jaar geldt dit voor de hele maand november. Bovendien kunnen gelovigen die vanwege de coronacrisis niet in staat zijn kerkhoven te bezoeken, in deze maand de Allerzielenaflaat verdienen als zij zich geestelijk verenigen met het kerkelijk gebed voor de overledenen.

Om een volle aflaat te verdienen dient de gelovige aan de gebruikelijke voorwaarden te voldoen: geabsolveerd zijn na het spreken van een biecht, de Heilige Communie hebben ontvangen en voor de bijzondere intenties van de paus hebben gebeden. 

De Apostolische Penitentiarie roept priesters op om meer dan normaal beschikbaar te zijn voor biechtgesprekken en de Heilige Communie aan zieken toe te dienen. Bovendien wordt de priesters gevraagd op Allerzielen drie Heilige Missen op te dragen. 

Publicatiedatum: 23 oktober 2020
Laatst bewerkt: 24 oktober 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test