• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Geheime overeenkomst met China wordt voortgezet en blijft geheim

Vandaag publiceerde het Vaticaan een bericht dat de Voorlopige Overeenkomst uit 2018 tussen de Heilige Stoel en China voor 2 jaar wordt verlengd. Wat er tot nu toe van bekend geworden is, is dat dit geheime document de ondergrondse Rooms Katholieke Kerk in China, dat trouw is gebleven aan Rome en door de staat intens onderdrukt werd, zou moeten opgaan in de 'patriottische Katholieke Kerk', de onder controle van de Chinese overheid staande gemeenschappen.

Feitelijk betekent het dat China het alleenrecht heeft gekregen aangaande de keuze en bevestiging van bisschoppen. In de praktijk is in de afgelopen 2 jaar een haast ontelbaar aantal kerken met de grond gelijk gemaakt, kruizen verwijderd etc.. En de Heilige Stoel heeft in deze 2 jaar geen enkele keer enige vorm van publieke aandacht aan besteed. Zelfs een voorbereidde tekst, die Paus Franciscus zou voorlezen ná het bidden van het Angelus, werd op het laatste moment toch niet door hem uitgesproken.

Om kennelijk de ondergrondse kerk over te halen tot de door de overeenkomst gewenste integratie werden Heilige Stoel
Pastoral guidelines of the Holy See concerning the civil registration of clergy in China (28 juni 2019)
uitgevaardigd in juni 2019.

Kardinaal Zen, de vroegere aartsbisschop van Hong Kong, was twee weken geleden in Rome, maar werd toen niet door de Paus in audiëntie ontvangen. 

Het bericht van vandaag luidt:

Na het verstrijken van de voorlopige overeenkomst tussen de Heilige Stoel en de Volksrepubliek China betreffende de benoeming van bisschoppen, die op 22 september 2018 in Peking werd ondertekend en een maand later in werking trad, zijn beide partijen overeengekomen de experimentele uitvoeringsfase van de voorlopige overeenkomst met nog eens twee jaar te verlengen.

De Heilige Stoel is van mening dat de eerste toepassing van de overeenkomst - die van grote kerkelijke en pastorale waarde is - positief is geweest, dankzij de goede communicatie en samenwerking tussen de partijen over de overeengekomen zaken, en is voornemens een open en constructieve dialoog te voeren ten behoeve van het leven van de katholieke kerk en het welzijn van het Chinese volk.

Bron: VIS

Publicatiedatum: 22 oktober 2020
Laatst bewerkt: 22 oktober 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test