• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Kardinaal Zen krijgt geen privé-audiëntie bij Paus Franciscus

(kro-ncrv.nl/katholiek - aangevuld) Rome, 28 september 2020 - Emeritus bisschop van Hongkong, kardinaal Joseph Zen Ze-kiun S.D.B., heeft vergeefs een privé-audiëntie bij paus Franciscus aangevraagd. Volgens Italiaanse media was de 88-jarige onlangs ondanks gezondheidsproblemen naar Rome gereisd om met de Heilige Vader te spreken. Na vier dagen besloot hij weer naar huis te gaan, omdat de paus hem niet zou hebben willen ontvangen. Overigens mocht ook maar maximaal 120 uur uit Hong-Kong weg zijn van de Chinese overheid en op deze wijze is zijn reisvrijheid ook reeds ingeperkt.

Zen is een van de meest prominente criticasters van het beleid van paus Franciscus inzake China. De huidige pontifex zoekt toenadering met Peking en is bereid concessies te doen wat betreft de godsdienstvrijheid. 

Enkele dagen geleden verliep de in 2018 gesloten voorlopige overeenkomst tussen de Heilige Stoel en de Volksrepubliek China over de benoeming van bisschoppen. Kardinaal Pietro Parolin, de staatssecretaris van Zijne Heiligheid, liet onlangs weten dat er een reëel vooruitzicht bestaat op een vernieuwing van de overeenkomst waardoor de “weg naar de eenheid van de Kerk in China” kan worden voortgezet. 

Kardinaal Zen is fel tegenstander van die overeenkomst. “Je maakt geen deals met de duivel; je moet de duivel bevechten”, aldus de salesiaan die van 2002 tot 2009 bisschop van Hongkong was. 

Zen had graag zijn bezorgdheid over het lot van de ondergrondse Rooms Katholieke Kerk met de paus willen delen. Ook had hij ervoor willen pleiten dat de momenteel nog vacante zetel van Hongkong bezet zou moeten worden door een bisschop die opkomt voor democratie en burgerlijke vrijheden in de voormalige Britse kroonkolonie. Zen vreest namelijk dat de paus de 61-jarige Peter Choy zal benoemen omdat die door Peking zou zijn goedgekeurd. “Dat zou een ramp zijn voor de Kerk in Hongkong.” 

Het bisdom Hongkong heeft momenteel twee emeriti bisschoppen: kardinaal Joseph Zen en kardinaal John Tong Hon. De laatste ging met emeritaat in augustus 2017; hij werd opgevolgd door Michael Yeung Ming-cheung, maar die stierf op 3 januari 2019 onverwacht.

Publicatiedatum: 28 september 2020
Laatst bewerkt: 28 september 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test