• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Vaticaanse theologen zoeken basis voor universele ethiek

ROME (KerkNet/Zenit/RadVat/Kathpress) – De 39 leden van de Internationale Theologische Commissie van het Vaticaan bogen zich de voorbije week over het ontwerp voor een nieuw document over natuurrecht, het recht dat van nature gegeven is en in de natuurlijke orde van de dingen gefundeerd is. Het document draagt de titel “Op zoek naar een universele ethiek – een nieuwe benadering van het natuurrecht”.

Het natuurrecht verwijst naar een manier van denken over mens en maatschappij, die berust op de grondgedachte dat er een onveranderlijke menselijke natuur bestaat en ook de samenleving berust op een natuurlijke ordening. Volgens de theorie van het natuurrecht bestaat er een onafhankelijk van de mens bestaande ordening in de wereld, die men door middel van deductieve redenering kan vaststellen. Theologen zien in dit natuurrecht een belangrijke fundering voor waarden en normen, zodat die niet afhankelijk zouden zijn van de gril van de dag. Voor de publicatie van het document blijft het wachten tot ook een tweede lezing heeft plaatsgevonden.

De Internationale Theologische Commissie is in 1967 opgericht als adviserend orgaan voor de Paus en de Congregatie voor de Geloofsleer.

Publicatiedatum: 7 december 2008
Laatst bewerkt: 15 maart 2010


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test