• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus herinnert aan Portiuncula-aflaat

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Paus Franciscus heeft vandaag tijdens zijn Angelustoespraak gewezen op de zogeheten H. Paus Paulus VI - Apostolische Constitutie
Indulgentiarum Doctrina
Over de herziening van de aflatenpraktijk
(1 januari 1967)
, die jaarlijks op 1 en 2 augustus verkregen kan worden.

“Vanaf gisteren tot middernacht vandaag is sprake van de ‘Vergiffenis van Assisi’, de geestelijke gave die de heilige Franciscus van God verkreeg op voorspraak van de Maagd Maria. Het is een volle aflaat die kan worden verkregen door de sacramenten van Verzoening en Eucharistie te ontvangen en door een bezoek te brengen aan een parochiekerk of franciscaanse kerk, het Credo en het Onze Vader te reciteren en te bidden voor de paus en zijn intenties. De aflaat kan ook aan een overledene worden gegeven”, zei de paus tot de gelovigen op het Sint-Pietersplein.

“Hoe belangrijk is het om altijd de vergeving van God centraal te stellen, die in ons en om ons heen het paradijs tot stand brengt; deze vergeving die komt van het hart van God die barmhartig is!”.

De Vergiffenis van Assisi (Perdono di Assisi) is een naam die kan leiden tot het misverstand dat het hier om vergeving van zonden gaat, terwijl hier sprake is van kwijtschelding van straffen in het vagevuur.

De Portiuncula-aflaat is genoemd naar een locatie waar een kapel stond die Sint-Franciscus vaak bezocht. Deze kapel staat al eeuwen een grote kerk: de Basiliek van Sint-Maria-ter-Engelen.

Publicatiedatum: 2 augustus 2020
Laatst bewerkt: 2 augustus 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test