• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Praedicate Evangelium: de nieuwe constitutie voor een compleet ‘hervormde’ of 'nieuwe' Romeinse Curie is al ondertekend

(restkerk.net) - Een bron in het Vaticaan liet nu verstaan aan La Croix dat de nieuwe constitutie, Paus Franciscus - Apostolische Constitutie
Praedicate Evangelium
Het Evangelie verkondigen - Over de Romeinse Curie en haar dienst aan de Kerk in de wereld
(19 maart 2022)
, klaar is en dat Paus Franciscus het reeds heeft ondertekend. Het lijkt erop dat de tekst momenteel zorgvuldig wordt vertaald in de belangrijkste talen. Eens dat is gebeurd, zal het officieel worden gepubliceerd. Dit zou uiteraard heel ongewoon zijn, want het midden van de zomer is gewoonlijk niet het tijdstip om grote Vaticaanse documenten of belangrijke gebeurtenissen te lanceren. Maar van de paus kunnen we alles verwachten, zelfs op de meest onverwachte momenten.

De auteur van het artikel op La Croix, Robert Mickens, schreef dat dit document betekent dat “meer dan 24 curiekardinalen op pensioen zullen gestuurd worden.”

“Ongeacht wanneer de nieuwe tekst wordt geopenbaard, de gevolgen zullen menigvuldig en wellicht historisch zijn. Eén van de eerste en meest zichtbare hiervan zal een enorme omwenteling zijn van het personeel”, aldus Mickens.

In ieder geval zijn een deel van de kardinalen die aan het hoofd staan van diverse congregaties en andere delen van de Romeinse Curie ouder dan 75, wat traditioneel de pensioenleeftijd is onder bisschoppen. Paus Franciscus heeft verschillende van hen voorlopig op hun post gelaten, waaronder Kardinaal Sarah.

La Croix suggereert dat met de hervorming van de Romeinse Curie, zij alsnog zullen moeten vertrekken. In het bijzonder wordt opnieuw Kardinaal Sarah vernoemd. De structuur van het besturende orgaan van de Kerk – de Curie – zal wellicht zo overhoop worden gehaald dat er eigenlijk een soort nieuwe ‘kerk’ zal zijn uitgevonden.

Publicatiedatum: 15 juli 2020
Laatst bewerkt: 17 juli 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test