• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Embargotekst over China toch niet uitgesproken

(stilum Curiae - marcotosatti.com) - De Italiaanse journalist Marco Tosatti heeft op zijn blog "Stilum Curiae" de embargotekst gepubliceerd die rond 11:00 op zondag 5 juli was verspreid onder de journalisten. Rond die tijd wordt de tekst uitgedeeld, zodat de journalisten zich kunnen voorbereiden, wanneer de Paus bij het bidden van het Angelusgebed om 12:00 enkele teksten en groeten uitspreekt. Kort vóór het verschijnen van de Paus voor het raam van de studeerkamer van het Apostolisch Paleis werd de journalisten kenbaar gemaakt dat de passage over Hong Kong niet voorgelezen zou worden.

Officieel bestaan deze woorden dus niet, omdat ze niet uitgesproken zijn. Maar ze zijn bekend, omdat ze geschreven zijn en uitgedeeld zijn. Is er druk vanuit Peking geweest? Heeft het iets te maken met de beruchte "Voorlopige Overeenkomst" tussen het Vaticaan en China, waarbij de ondergrondse (Vaticaan getrouwe) Rooms Katholieke Kerk moest opgaan in de door staatsgezag aangestuurde patriottische Kerk?

De Paus zou de volgende voorbereidde woorden spreken:

"De laatste tijd heb ik de ontwikkeling van de complexe situatie in Hongkong met bijzondere aandacht en niet zonder zorgen gevolgd, en ik wil vooral mijn oprechte verbondenheid met alle inwoners van dat gebied laten zien. In de huidige context zijn de behandelde kwesties ongetwijfeld delicaat en beïnvloeden ze ieders leven; het is dan ook begrijpelijk dat er in dit opzicht een duidelijke gevoeligheid bestaat. Ik hoop dan ook dat alle betrokkenen weten hoe ze de verschillende problemen moeten aanpakken met een geest van vooruitziende wijsheid en een authentieke dialoog. Dit vereist moed, nederigheid, geweldloosheid en respect voor de waardigheid en de rechten van iedereen. Ik spreek dan ook de wens uit dat de maatschappelijke vrijheid, en met name de godsdienstvrijheid, in volle en ware vrijheid tot uitdrukking komt, zoals dat ook in diverse internationale documenten is vastgelegd. Ik begeleidt met mijn voortdurende gebed de hele katholieke gemeenschap en alle mensen van goede wil in Hongkong."

Publicatiedatum: 5 juli 2020
Laatst bewerkt: 6 juli 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test