• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus legt pallium op bij kardinaal-deken Re

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Paus Franciscus heeft vanochtend in de Sint-Pietersbasiliek 55 nieuwe pallia gezegend. Dat deed hij bij aanvang van de hoogmis van het hoogfeest van de heilige apostelen Petrus en Paulus.

De witte wollen schouderbanden zijn bestemd voor 54 prelaten die het afgelopen jaar aantraden als aartsbischop-metropoliet, en voor de 86-jarige kardinaal Giovanni Battista Re. De laatste kreeg het Paus Benedictus XVI - Homilie
Zoals Jezus wil ik een herder zijn, zoals Petrus een visser van mensen
Bij de aanvang van de Petrinische dienst als Bisschop van Rome
(24 april 2005)
 ook daadwerkelijk opgelegd. Dat gebeurde nadat hij trouw had gezworen aan de Opvolger van Sint-Petrus.

Terwijl elk jaar pallia naar nieuwe metropolieten gaan, komt het zelden voor dat een curiekardinaal een pallium krijgt. Kardinaal Re kreeg vandaag de wollen schouderband uit handen van de paus, omdat hij op 18 januari van dit jaar aantrad als de nieuwe deken van het Kardinalencollege. Hij nam dat ambt over van de 92-jarige Angelo Sodano.

Re behoort sinds 2002 tot de hoogste rangen van de kerkelijke hiërarchie: de groep van kardinaal-bisschoppen. Hij werd in dat jaar titularis van het suburbicaire bisdom Sabina-Poggio Mirteto. Maar omdat hij deken werd kreeg hij er een titel bij: kardinaal-bisschop van de Suburbicaire Kerk van Ostia.

Volgens een oud document zou paus Marcus in 336 hebben bepaald dat de bisschop van Ostia voortaan het recht had binnen de grenzen van zijn rechtsgebied een pallium te dragen. Waarom nu juist hij? Omdat het de regel was dat hij na een conclaaf de man die tot paus was gekozen tot bisschop zou consacreren. Bij die waardigheid, zo moet Marcus hebben gedacht, hoort een pallium.

Op een gegeven moment is de dracht van een pallium door de bisschop van Ostia in onbruik geraakt. Totdat paus Johannes Paulus II dit recht weer invoerde.

De eerste kardinaal-bisschop van Ostia in de moderne tijd die een pallium kreeg opgelegd, was Joseph Ratzinger. Dat gebeurde op 15 maart 2003 tijdens een besloten ceremonie in de Redemptoris Mater-kapel in het Apostolisch Paleis van Vaticaanstad. Hij was op 30 november 2002 benoemd tot deken van het Kardinalencollege, als opvolger van kardinaal Bernardin Gantin.

De volgende keer dat een nieuwe kardinaal-bisschop van Ostia het pallium kreeg, gebeurde niet tijdens een besloten ceremonie, maar tijdens de openbare hoogmis van Petrus en Paulus. Op 29 juni 2005 werd kardinaal Sodano samen met 32 metropolieten het pallium opgelegd door de nieuwe paus, Benedictus XVI (Joseph Ratzinger).

In 2015 besloot paus Franciscus de pallia op 29 juni alleen nog maar te zegenen en niet zelf op de schouders van de metropolieten te leggen. Dat zou voortaan moeten gebeuren door de apostolisch nuntius in de eigen aartsdiocesen van de metropolieten.

Publicatiedatum: 29 juni 2020
Laatst bewerkt: 29 juni 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test