• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus bij buitengewoon Urbi et Orbi: ‘We zitten allemaal in hetzelfde schuitje’

(kro-ncrv.nl/katholiek) - Paus Franciscus heeft in het kader van de coronapandemie voorafgaande aan een buitengewone Urbi et Orbi-zegen de mensen Paus Franciscus - Urbi et Orbi
Waarom ben je bang? Heb je nog geen vertrouwen? -
Urbi et Orbi - Bijzonder moment van gebed ten tijde van de epidemie (2020) - Narthex van de Sint Pieter
(27 maart 2020)
tot meer saamhorigheid in deze crisis. “Er is diepe duisternis gevallen over onze pleinen, straten en steden. Het heeft ons leven overgenomen en alles gevuld met een oorverdovende stilte en een troosteloze leegte, die alles verlamt”, zei de paus vrijdag voor een leeg Sint-Pietersplein in Rome.

Het Urbi et Orbi (‘voor de stad en de wereld’) is de belangrijkste zegen van de katholieke kerk en wordt eigenlijk alleen uitgesproken met Kerstmis, Pasen en na een pauselijke verkiezing. Aan deze zegen is een volle aflaat verbonden. Paus Franciscus besloot tot een Apostolische Penitentiarie
Decreet over het verlenen van speciale Aflaten aan de gelovigen tijdens de huidige pandemie
(19 maart 2020)
van het Urbi et Orbi vanwege de ernst van de pandemie.

“We realiseren ons dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, zwak en gedesoriënteerd, maar tegelijkertijd belangrijk en noodzakelijk, omdat we allemaal geroepen zijn om samen te roeien”, zei de Heilige Vader na een lezing uit het Marcus-evangelie. De gekozen passage ging over een boottocht van Jezus en zijn discipelen over het Meer van Galilea tijdens een hevige storm.

De 83-jarige Franciscus stond geheel alleen op het bordes van de Sint-Pietersbasiliek. Het Sint-Pietersplein is gesloten sinds de algemene avondklok in Italië geldt.

Op het bordes had de paus twee Romeinse cultusobjecten laten plaatsen: de aan Sint-Lucas toegeschreven icoon Salus Populi Romani, die in 593 een rol speelde bij de geestelijke strijd tegen de pest; en het beroemde mirakelkruis uit de kerk San Marcello al Corso, dat tijdens de pestepidemie van 1522 door Rome werd gedragen.

Franciscus herinnerde mensen aan hun kwetsbaarheid. “De storm legt onze kwetsbaarheid bloot en legt de valse en onnodige zekerheden bloot waarop we onze plannen, projecten, gewoonten en prioriteiten hebben gebouwd”, zei de paus. “Het laat zien hoe we dingen die ons leven en onze gemeenschappen voeden, ondersteunen en sterk maken verwaarloosd en opgegeven hebben.”

In het voorportaal van de Vaticaanse Basiliek was een altaar neergezet met daarop een monstrans die de Heilige Hostie bevatte. Na een litanie tot Christus gaf de paus het Urbi et Orbi met het Allerheiligste Sacrament en zonder de gebruikelijke gebedsformule uit te spreken.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de meditatie, voorafgaand aan de Aanbidding en de zegen "Urbi et Orbi": Paus Franciscus - Urbi et Orbi
Waarom ben je bang? Heb je nog geen vertrouwen? -
Urbi et Orbi - Bijzonder moment van gebed ten tijde van de epidemie (2020) - Narthex van de Sint Pieter
(27 maart 2020)

Publicatiedatum: 28 maart 2020
Laatst bewerkt: 28 maart 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test