(rkkerk.nl) - In december startte in China een uitbraak van een coronavirus, dat mensen ziek kan maken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.
Op 27 februari is het virus voor het eerst in Nederland bij een persoon vastgesteld.
De belangrijkste maatregelen die volgens het RIVM genomen kunnen worden om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, zijn:
Nu het virus ook in Nederland is vastgesteld laten de Nederlandse bisschoppen weten dat met ingang van de zondagsviering van 1 maart het volgende van kracht is in de Nederlandse Kerkprovincie, zolang het virus nog niet onder controle is:
De bisschoppen vragen de gelovigen om te bidden voor alle mensen die wereldwijd slachtoffer zijn van het virus en voor allen die patiënten met hun zorg en deskundigheid begeleiden.
Zie ook:
N.v.d.r.: Gezien de context van het bericht van de Bisschoppen gaat het over de Gewone Vorm van de Romeinse Ritus. De Buitengewone Vorm van de Romeinse Ritus
- Kent alleen maar de Tongcommunie en is handcommunie niet toegestaan.
- Is de celebrant, de priester, al de enige die de H. Communie uitreikt
- Wordt Kelkcommunie uitsluitend en alleen door de priester gedaan
- Wordt de vredeswens, in de vorm van een accolade (dus nooit met een handdruk), alleen onder de aanwezige clerici gedaan; indien geen diaken en subdiaken aanwezig wordt er sowieso geen vredeswens, in de vorm van handgeven of accolade, gegeven.
Indien er geen wijwater, om daarmee een kruis te maken en de duivel buiten te houden en zijn Doopgenade te herinneren, beschikbaar is bij het binnenkomen van de kerk zou het beginnen van de viering met het "Asperges me" een oplossing kunnen zijn.
Vooralsnog heeft de burgerlijke overheid nog geen enkele aanwijzing gegeven waarmee iets verboden zou worden vanwege de risico's rond het virus. In vroegere tijden, bijvoorbeeld onder Paus Gregorius I rond 590, werden juist grote processies, gebedssamenkomsten en boetedoening georganiseerd om het gevaar van de builenpest te breken. Dat de Geneesheer zelf in de H. Communie tot ons komt moet ons intens gelukkig stemmen.
Publicatiedatum: 28 februari 2020
Laatst bewerkt: 5 maart 2020