• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

28ste Wereldziekendag: iedereen heeft recht op gezondheidszorg

(kerknet.be) - Geachte zorgverleners, laten we altijd onthouden dat diagnostische, preventieve en therapeutische behandelingen, onderzoek, zorg en revalidatie altijd ten dienste moeten staan ??van de zieke. Moge u in uw werk altijd ernaar streven om de waardigheid en het leven van elke persoon te bevorderen en elk compromis in de richting van euthanasie, geassisteerde zelfmoord of onderdrukking van het leven af ??te wijzen, zelfs in het geval van terminale ziekte. Dat schrijft paus Franciscus in zijn Paus Franciscus - Boodschap
Komt allen tot Mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt, en Ik zal u rust en verlichting schenken (Mt. 11, 28)
28e Wereldgebedsdag voor de Zieken (2020)
(3 januari 2020)
voor de 28ste editie van de Werelddag van de Zieken, op 11 februari. Ook als er geen uitzicht is op genezing van de ziekte. Het leven is een geschenk van God. Daarom is het onaantastbaar .

Wereldziekendag heeft dit jaar als thema een vers uit het Mattheüsevangelie: 'Kom naar mij, jullie, die vermoeid zijn en onder lasten gebukt gaan.' (Mt. 11, 28)

In zijn boodschap wijst paus Franciscus erop dat ook de mensen die in de gezondheidszorg actief zijn slechts gewone mensen zijn, met hun zwaktes en sterktes. Vaak ook zijn juist zij doelwit in oorlogen en gewelddadige conflicten. Hij herinnert eraan dat er wereldwijd nog altijd vele mensen geen toegang hebben tot medische zorg omdat zij in armoede leven. In dat verband pleit de paus ervoor om op basis van de beginselen van solidariteit en subsidiariteit samen te werken opdat iedereen toegang krijgt tot geschikte behandelingen om zijn gezondheid te behouden en te herstellen. Politieke autoriteiten proberen ook in sommige gebieden de medische zorg voor eigen voordeel te manipuleren, waardoor de legitieme autonomie van het medische beroep wordt beperkt.

Jezus stelt geen eisen aan hen die situaties van zwakheid, lijden en zwakte moeten doorstaan, maar biedt hen zijn genade en zijn troostende aanwezigheid. Paus Franciscus - Boodschap
Komt allen tot Mij die uitgeput zijt en onder lasten gebukt, en Ik zal u rust en verlichting schenken (Mt. 11, 28)
28e Wereldgebedsdag voor de Zieken (2020)
(3 januari 2020)

Franciscus pleit voor een gepersonaliseerde benadering van zieke, niet alleen van genezing, maar ook van zorg, met het oog op een integrale menselijke genezing. Zieke mensen hebben niet alleen nood aan professionele medische en verpleegkundige hulp. Er moet ook oog zijn voor de intellectuele, affectieve en spirituele dimensie van het leven van de patiënt en zijn relaties met vrienden en familie.

Bron: VaticanNews

Publicatiedatum: 7 januari 2020
Laatst bewerkt: 7 januari 2020


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test