• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus staat voor ‘een van zijn politiek meest delicate reizen’

In Rome is het programma voorgesteld van de reis van 4 tot 10 september naar Mozambique, Madagaskar en Mauritius. Franciscus reist daarmee niet alleen voor de tweede keer naar de Sub-Sahara, maar hij bezoekt ook landen met grote politieke spanningen.

In Mozambique bestaat een bijzonder broos vredesakkoord met een militante guerrillabeweging. Madagaskar beleeft de terugkeer van de wettelijke regering, na de staatsgreep van 2009. In Mauritius moest de president vorig jaar ontslag nemen na een financieel schandaal.

Te hoge verwachtingen?

Het Amerikaanse katholieke weekblad National Catholic Reporter beschrijft de reis als een van de politiek meest delicate reizen van de dertig buitenlandse reizen die de Argentijnse kerkleider al ondernam. Maar in het spoor daarvan zijn er ook hooggespannen, mogelijks overdreven verwachtingen voor de bijdrage van de paus tot de verzoening en politieke eenheid in de drie landen.

Bisschop António Ferreira Sandramo van Mozambique hoopt dat de paus zijn landgenoten aanspoort om niet enkel oog te hebben voor de verschillen, maar hen ook aanmoedigt om in de toekomst in dezelfde richting te kijken.

Veel tijd voor jongeren

Net zoals bij de andere buitenlandse reizen zijn er ontmoetingen en toespraken gepland met de staatshoofden van elk land. Daarnaast zijn er ook ontmoetingen met plaatselijke bisschoppen, priesters en religieuzen.

Er wordt ook opmerkelijk veel tijd vrijgemaakt voor de ontmoetingen met Afrikaanse jongeren, met daarbij ook een interreligieuze ontmoeting in het Maxaquene-paviljoen in Maputo op 5 september. De sociale dimensie van het bezoek krijgt onder meer vorm met een bezoek aan een project voor straatkinderen in Maputo op 5 september, een gebed bij het graf van Victoire Rasoamanarivo en bezoeken aan een aids-kliniek en een heiligdom in Mauritius.

De reis start op woensdag 4 september vanaf de luchthaven van Rome. Daarna volgt een lange verplaatsing per vliegtuig van meer dan tien uur. Daarom vinden de officiële ontmoetingen met politici en prominenten uit de samenleving pas donderdag plaats. De terugkeer naar Rome volgt op dinsdagmorgen 10 september, na een afscheidsceremonie op de luchthaven van Antananarivo, de hoofdstad van Madagascar.

Bron: Vaticannews/KNA

Publicatiedatum: 6 augustus 2019
Laatst bewerkt: 17 augustus 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test