• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus benoemt voor het eerst ook zusters in de Congregatie voor de Religieuzen

(katholieknieuwsblad.nl - knr.nl - aangepast) - ROME - Paus Franciscus heeft zes Hogere Oversten van vrouwelijke religieuze ordes en congregaties, een toegewijde lekenzuster en het de overste van een broedercongregatie benoemd tot volwaardig lid van de Congregatie voor de Instituten van het Gewijde Leven en de Sociëteiten van het Apostolisch Leven (de CIVCSVA)

Voorheen waren de leden van deze Congregatie enkel mannen: kardinalen, een paar bisschoppen en wat oversten van grote religieuze mannelijke ordes. Hetgeen overigens ook door de Wetboek
Codex Iuris Canonici
Codex van het Canonieke recht
(25 januari 1983)
en de Apostolische Constitutie H. Paus Johannes Paulus II - Apostolische Constitutie
Pastor Bonus
Over de hervorming van de Romeinse Curie
(28 juni 1988)
, waarin de wetgeving en regeling rond de Curie is vastgelegd, wordt vereist.

De vrouwelijke leden

Op 8 juli werden de namen van de nieuwe vrouwelijke leden door de paus bekend gemaakt: zusters Kathleen Appler,  overste van de Dochters van Naastenliefde van Sint-Vincent de Paul; Yvonne Reungoat, overste van de vrouwelijke tak van de Salesianen van Don Bosco; Francoise Massy, overste van de Franciscaanse Missiezusters van Maria; Luigia Coccia, overste van de Zusters van Comboni; Simona Brambilla, overste van de Consolata Missiezusters; Rita Calvo Sanz, overste van het Gezelschap van Onze-Lieve-Vrouwe Maria; en Olga Krizova, algemeen voorzitter van de Vrijwilligers van Don Bosco, een groep toegewijde leken.

Overige benoemingen

Verder werd broeder Robert I. Schieler, overste van de Broeders van de Christelijke Scholen benoemd, evenals de generale oversten van de jezuïeten, de ongeschoeide karmelieten, de augustijnen, de scalabrijnen, de kapucijnen en de generale abt van de Benedictijnse  Subiaco Cassinese congregatie.

Ook zijn er vijf bisschoppen en vier kardinalen benoemd tot leden van de Congregatie; kardinaal Angelo De Donatis, pauselijk vicaris van Rome; Kevin J. Farrell, prefect van het Dicasterie voor Leken, Gezin en Leven; Luis Ladaria Ferrer, prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer; en Ricardo Blazquez Perez, aartsbisschop van het Spaanse Valladolid.

Publicatiedatum: 10 juli 2019
Laatst bewerkt: 17 augustus 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test