• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Dood Vincent Lambert ‘nederlaag voor de menselijkheid’

(redactie) - In een korte reactie naar aanleiding van het overlijden van Vincent Lambert in een ziekenhuis in Reims heeft de Pauselijke Academie voor het Leven aangegeven “te bidden voor de familie van Vincent, voor de artsen, voor alle mensen die bij deze zaak betrokken zijn.” Vervolgens zegt de Voorzitter van de Academie, mgr. Paglia, dat “de dood van Vincent Lambert en zijn verhaal een nederlaag is voor onze menselijkheid.”

Vincent Lambert lag ruim 10 jaar in een staat van quadriplegic, een bijna volledig verlies van spierfuncties, in een ziekenhuis van Reims na een ernstig ongeluk. Na veel juridische strijd tussen familieleden, waarbij de moeder, gesteund door de Katholieke Kerk zich sterk maakten voor een goede verzorging, terwijl andere familieleden, gesteund door de overheid, tot de dood van Vincent wilden besluiten, besloot het hoogste rechtscollege van Frankrijk, dat het toedienen van voedsel en vocht gestopt moest worden. Hiermee werd een doodvonnis uitgesproken en op een onmenselijke wijze, namelijk het onthouden van de basiszorg van voedsel en vocht, heeft Vincent moeten verhongeren en uitdrogen tot de dood erop volgde. In veel landen is het een dier onthouden van voedsel en vocht een misdaad, nu in Frankrijk werd vanuit de staat opdracht gegeven. Eerder overleefde Lambert al een periode van 31 dagen zonder voedsel en slechts een halve liter water per dag.

Toen Vincent werd gemeld wat de laatste uitspraak van de rechter was huilde hij.

Kardinaal Sarah

Ook Kardinaal Sarah zei vanmorgen: “Op deze dag bid ik voor de eeuwige zielerust van Vincent Lambert, die stierf als een martelaar, een slachtoffer van een vreeswekkende gekte van mensen in deze tijd. Ik bid voor zijn familie en speciaal voor zijn ouders, die zo dapper en trouw zijn. Weest niet bang. God ziet.”

In zijn recente boek Robertus Kard. Sarah - Nicolat Diat
Le soir approche et djà le jour baisse
De avond komt, de dag loopt ten einde ()
 schreef de kardinaal dat Europa geprogrammeerd lijkt tot zelfdestructie. Het probleem lijkt te zijn dat het Westen zichzelf haat terwijl de Katholieke Kerk belandt lijkt te zijn temidden van een internationale apostatie.”

Onthouden van basiszorg is moord

De Katholieke Kerk vraagt de verzorging van iemand in deze toestand, omdat op zich de dood zich niet aandient. Vincent is zwaar invalide, niet stervend. Het onthouden van de basiszorg van voedsel en vochttoediening is in die situatie geen sprake van welke vorm van euthanasie dan ook en ook niet van sedatie, maar simpel van moord.

Paus Fransiscus

Vanavond heeft Paus Fransiscus een tweet verspreid: "Moge God de Vader Vincent Lambert in zijn armen verwelkomen. Laten we geen beschaving bouwen die de mensen elimineert van wie we het leven niet langer de moeite waard vinden: elk leven heeft altijd waarde."

Publicatiedatum: 11 juli 2019
Laatst bewerkt: 11 juli 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2023, Stg. InterKerk, Schiedam, test