• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Persconferentie van paus Franciscus in het vliegtuig op de terugweg van Roemenië

Oecumene, emigratie, Europa, betrekkingen met Benedictus XVI … paus Franciscus beantwoordde de vragen van de pers, op de terugweg van zijn apostolische reis in Roemenië, op 2 juni 2019. In het vliegtuig dat hem van Sibiu terugbracht naar Rome, na een bezoek van drie dagen het land, gaf de paus naar gewoonte een persconferentie, waarin hij meer bepaald de grote emigratie van Roemenen voor de geest bracht, waarvan hij de oorzaak ziet in de “financiële orde op wereldvlak”: na de val van het communisme, hebben “veel buitenlandse ondernemingen de deuren gesloten om in het buitenland te beginnen en meer te verdienen … dat is zowel een algemene onrechtvaardigheid als een onrechtvaardigheid op wereldvlak en een gebrek aan solidariteit”. Hij lanceerde hiertegen een oproep tot de “wereldsamenleving”, om “werkgelegenheid” te promoveren.

Oecumene van de arme

Paus Franciscus staat stil bij de dialoog met de orthodoxen – de meerderheid in Roemenië – en bracht lof aan patriarch Daniel, het hoofd van de orthodoxe Kerk in Roemenië, die hij op 31 mei ontmoet had: “een man met een groot hart, een groot geleerde die de mystiek van de woestijnvaders kent … een man van gebed”. “Wij hebben als broeders gesproken”, zegt de paus.

En hij moedigt de oecumene aan door te pleiten voor “de betrekkingen van de uitgestoken hand wanneer zich conflicten voordoen”. “Oecumene gebeurt door samen op weg te gaan”, zegt hij ook en hij citeert “de oecumene van het getuigenis … van het gebed, van het bloed … en daarna de oecumene van de arme” die erin bestaat samen werken van naastenliefde te doen. “Men kan samen op weg gaan, verzekert de paus nog: eenheid, broederlijkheid, de uitgestoken hand … geen kwaadspreken over de anderen. Wij hebben allemaal gebreken, allemaal; als wij samen op weg gaan, laten we de gebreken terzijde liggen.”

De paus kwam ook terug op het Onze Vader, dat hij voorbad in de nieuwe orthodoxe kathedraal van Boekarest, naast patriarch Daniel. Alhoewel het gebed in twee talen plaatshad – de paus bad het in het Latijn, daarna de patriarch in het Roemeens – meent hij dat er eenheid was in de bijeenkomst: “ik zag de mensen tijdens het Onze Vader,– in het Roemeens of in het Latijn – bidden. De mensen doen voort … wij, de leiders, moeten een diplomatiek evenwicht zoeken om samen op weg te kunnen gaan. Er zijn gewoonten, diplomatieke regels – en het is goed er zorg voor te dragen zodat de dingen niet in duigen vallen. Maar het volk bidt samen”.

Alle verantwoordelijken van Europa

“Wij zijn allemaal verantwoordelijk voor de Europese Unie”, insisteert de paus, nu Roemenië nog een maand het voorzitterschap van de EU uitoefent: “Als Europa de toekomstige uitdagingen niet goed bekijkt, zal Europa lijden, vernederd worden”. Het gaat erom, haar geen grootmoeder te laten worden” maar “de mystiek van de stichters terug op te nemen”.

“Europa heeft er nood aan zichzelf te zijn, zijn eigen identiteit te hebben, zijn eigen eenheid, gaat hij verder … Er bestaat een mondialisering waarbij alle culturen elkaar respecteren, maar verenigd. Alstublieft, dat Europa zich niet laat overmeesteren door pessimisme of ideologieën. Europa wordt op dit moment niet door kanonnen of bommen aangevallen maar door ideologieën, ideologieën die niet Europees zijn, die van elders komen, of die binnen kleine groeperingen ontstaan.”

Hoop zaaien, geen angst

Over de betrekkingen met zijn voorganger Benedictus XVI, zei de paus: “Telkens ik hem ga bezoeken, neem ik zijn hand en doe ik hem spreken. Hij spreekt weinig, hij spreekt traag maar met dezelfde diepgang en helderheid als altijd. Hij is heel helder. Zijn probleem, dat zijn de knieën, niet het hoofd! Als ik hem hoor spreken, voel ik de wortels die mij helpen doorgaan; ik voel deze traditie van de Kerk die geen museumstuk is”.

“Politiek mag nooit haat en angst zaaien, nooit. Alleen hoop, zuiver en veeleisend”, verklaart de paus in antwoord op een vraag over een campagne van de Italiaanse vice-premier Matteo Salvini. Hij legt de vinger op de “universele ziekte van de corruptie”, en benadrukt: “Wij moeten de politici helpen eerlijk te zijn, geen campagne te voeren met een oneerlijke strijd, kwaadspreken, eerroof en  schandalen”.

Paus Franciscus moedigt de journalisten ook aan “getuigen” te zijn van communicatie: “Onze tijd heeft zo veel nood aan wat minder contacten en wat meer communicatie”.

bron:zenit.org
vert. Maranatha-gemeenschap

Publicatiedatum: 2 juni 2019
Laatst bewerkt: 3 juni 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test