• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

De Kruisdagen vóór Hemelvaart

(Noorderlicht, parochieblad St. Jorisparochie, Almelo) - De maandag, dinsdag en woensdag vóór Hemelvaart heb- ben in de katholieke traditie een eigen naam. Het zijn de Kruisdagen. Zo worden zo genoemd, omdat van oudsher op die dagen een processie door de velden wordt gehouden, waarbij het kruis voorop gaat.

De Kruisdagen zijn bedoeld om God te danken voor de schepping en de vruchten van de aarde. Tijdens de processie langs de velden wordt Gods zegen over een goede oogst afgesmeekt. De protestantse kerken kennen daarvoor de ‘Biddag voor gewas en arbeid’ in het vroege voorjaar. Katholieken doen dit al sinds de eerste eeuwen op de ‘Kruisdagen’.

De oorsprong van de Kruisdagen gaat terug tot de vijfde eeuw. In het jaar 469 riep bisschop Mamertus van de Franse stad Vienne op tot een boeteprocessie, omdat zijn stad leed onder aardbevingen en mislukte oogsten.

In 511 nam de synode van Orléans dit gebruik over en paus Leo III sloot zich daar enkele tientallen jaren later bij aan. Sindsdien trekken de gelovigen in de drie dagen vóór Hemelvaart in processie door de velden en langs de akkers om te bidden voor een goede oogst.

Sinds de liturgiehervorming van de jaren ‘60 van de vorige eeuw geldt tijdens de kruisdagen een algemene intentie om te bidden voor de noden van de mensen en vooral voor de vruchtbaarheid van de aarde en van de menselijke arbeid. De traditie van de Kruisdagen was min of meer verdwenen, maar een aantal jaren geleden hebben de Nederlandse bisschoppen de Kruisdagen weer op de liturgische kalender gezet. In Limburg wordt op sommige plaatsen tijdens de Kruisdagen dagelijks een processie gehouden.

Zie ook:

Publicatiedatum: 25 mei 2019
Laatst bewerkt: 26 mei 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test