• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus vraagt Bulgaren hun verleden niet te vergeten

(Kerknet.be) - Paus Franciscus bracht vandaag al vroeg in de ochtend een bezoek aan een vluchtelingencentrum in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, waar vooral vluchtelingen uit Syrië en Irak verblijven. Hij nam de tijd om een persoonlijk gesprek te voeren met een 50-tal vluchtelingen, zowel volwassenen als kinderen, en herhaalde zijn oproep van zondag aan de Bulgaren voor meer gastvrijheid. Een Caritasmedewerker getuigde op zijn beurt over de opvang van vluchtelingen in het centrum. Daarna reisde de paus door naar Rakovsky, de enige overwegend katholieke stad in het land, voor een eerstecommunieviering met 240 kinderen. Katholieken vertegenwoordigen in Bulgarije minder dan 1 procent van de bevolking.

De paus had zondag al in het presidentiële paleis - tijdens een ontmoeting met regeringsleden en politici - opgemerkt dat Bulgarije, dat het VN-migratiepact van december in Marokko niet ondertekende, niet aan het drama van de migratie ontkomt. Van de 2.540 asielaanvragen van vorig jaar in het land werden bijna alle Syriërs, maar nauwelijks Afghanen en slechts één op de tien vluchtelingen uit Irak officieel als vluchteling erkend. Onlangs werd het land door de EU op de vingers getikt om zijn opvangcapaciteit te verhogen.

Oproep tot oecumene ‘voor de armen’

De 29ste buitenlandse reis van paus Franciscus en zijn derde bezoek aan de Balkan ging zondag slechts langzaam van start. Bulgaarse media toonden de beelden van de Bulgaarse patriarch Neofit die de paus verwelkomde. Maar dat kon niet verbergen dat de Bulgaars-orthodoxe patriarch en de synode niet bereid waren tot een officiële ontvangst van de paus en dat er zelfs geen ruimte was voor een gemeenschappelijk gebed. Tijdens een ontmoeting met de Bulgaars-orthodoxe bisschoppen in het hoofdkwartier van de Bulgaars-orthodoxe Kerk, riep paus Franciscus zondagmiddag op tot verzoening en om de eigen tekortkomingen te erkennen. Moge de heiligen Cyrillus en Methodius (de twee broers uit Thessaloniki die zich hebben ingezet voor de kerstening in Zuidoost-Europa, redactie) ons leiden naar de dag waarop wij opnieuw samen rond hetzelfde altaar kunnen vieren.

Later op de dag kreeg paus Franciscus wel een warme en hartelijke ontvangst tijdens een eucharistieviering met 8.000 gelovigen, onder meer vele katholieke Polen. In zijn homilie nodigde hij alle gelovigen uit om na te gaan welk plan God met hen voor de toekomst heeft. Hij waarschuwde voor nostalgie naar het verleden. Blijf jong van geest. De Kerk ontleent haar kracht niet aan haar leeftijd, maar aan de kracht van de Heilige Geest.

Bron: I.Media/VIS/Kathpress.at/Crux

Publicatiedatum: 6 mei 2019
Laatst bewerkt: 6 mei 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2022, Stg. InterKerk, Schiedam, test