• Database vol kerkelijke documenten
  • Geloofsverdieping
  • Volledig in het Nederlands
  • Beheerd door vrijwilligers

Zoeken in kerkelijke documenten en berichten

x

Paus tijdens Chrismamis: Wij, priesters, zijn de armen

“Wij, priesters, zijn de arme”, zegt paus Franciscus in de Chrismamis op deze Witte Donderdag. “Wie leert zalven en zegenen, geneest zich van kleingeestigheid, misbruik en wreedheid”, benadrukt hij ook. In zijn homilie die voorafging aan de hernieuwing van de priestergeloften van de aanwezige kardinalen, bisschoppen en priesters in Rome, nodigt de paus hen uit zich met “gewone mensen” te identificeren: “zij zijn het beeld van onze ziel en het beeld van de Kerk”.

“Wij zouden het hart van de arme weduwe willen hebben wanneer wij een aalmoes geven en de bedelaar de hand reiken en in de ogen kijken ... Wij, priesters, zijn ergens in onze zonde, door rovers ten dode gewond. En wij willen als eersten in de handen zijn van de medelijdende goede Samaritaan, om daarna met onze handen medelijdend te zijn voor anderen.” 

De paus waarschuwt: “Wij delen geen olie uit in flesjes. Wij zalven door onszelf te geven, onze roeping en ons hart … Wij zalven en maken onze handen vuil als wij de wonden, zonden, angsten van de mensen aanraken. Wij zalven en parfumeren onze handen wanneer we hun geloof, hoop, trouw en de voorbehoudloze edelmoedigheid van hun zelfgave aanraken”. 

In deze viering wijdde de paus het heilig chrisma, de olie die gebruikt wordt voor de sacramenten van doopsel, vormsel en priesterwijding. Hij zegende eveneens de olie voor de catechumenen en de olie voor de zieken.

Zie de Nederlandstalige vertaling van de volledige homilie: Paus Franciscus - Homilie
Wij, priesters, zijn de armen
Tijdens de Chrismamis - Sint Pietersbasiliek
(18 april 2019)

Publicatiedatum: 18 april 2019
Laatst bewerkt: 20 april 2019


 

Uw bijdrage

RK Documenten wordt volledig beheerd door vrijwilligers. Om deze site te bekostigen zijn we afhankelijk van uw hulp.

Algemeen nut beogende instellingen

Help ons en doneer!

Uw donatie zal worden verwerkt door Stg. Mollie Payments.
RK Documenten wordt mogelijk gemaakt door donaties van gebruikers.
© 1999 - 2024, Stg. InterKerk, Schiedam, test